24 Φεβ 2013

Οι βασικοί κανόνες της υγιεινής διατροφής.


Είναι γνωστό, ότι ο ρόλος της διατροφής στην υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Υπάρχουν πολλές σχετικές έρευνες και δημοσιεύσεις.Ο Ιπποκράτης είχε ήδη διαπιστώσει και καταγράψει τη σχέση της τροφής με διάφορα νοσήματα πολλούς αιώνες πριν, ενώ αργότερα και ο Γαληνός προχώρησε σε παρόμοιες καταγραφές. Τι είναι όμως η υγιεινή διατροφή?

Βασική αρχή της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, που διασφαλίζει ότι καταναλώνουμε τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες τροφίμων και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να εμφανισθεί κάποια έλλειψη σε βασικό θρεπτικό συστατικό, που δεν
παράγεται από το σώμα μας και πρέπει να ληφθεί από τη διατροφή.

Σήμερα, στη χώρα μας η σημασία της υιοθέτησης υγιεινής διατροφής από μικρή ηλικία, παίρνει μεγαλύτερη σημασία, αφού μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας του καθηγητού κ. Λάμπρου Συντώση και της ομάδας του, από τοΤμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Παν/μιου (Tambalis KD et al, 2011, Obesity facts) για την παχυσαρκία σε Ελληνόπουλα η οποία έδειξε ότι 4 στα 10 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.!

Οι διεθνείς, οι ευρωπαϊκέςκαι οι εθνικές διατροφικές οδηγίες συγκλίνουν στις ίδιες βασικές συστάσεις :

Επιλέγετε ποικιλία διαφορετικών φαγητών από κάθε ομάδα τροφών
Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά
Πείτε όχι στα «κακά» κορεσμένα λιπαρά όπως το αγελαδινό βούτυρο και το κόκκινο παχύ κρέας.
Πείτε ναι «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που περιέχονται στο ελαιόλαδο , στα φυτικά έλαια στις φυτικές μαργαρίνες και στα λιπαρά ψάρια.
Μειώστε τοαλάτι και θυμηθείτε ότι το περισσότερο προέρχεται από κρυφές πηγές
Αν θέλετε να φροντίσετε την αρτηριακή σας πίεση, αυξήστε το κάλιο, που βρίσκεται σε φρούτα , σε πράσινα λαχανικά και σε ειδικά εμπλουτισμένα προϊόντα.
Αντικαταστήστε γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα και τα παχιάτυριά , με τα αντίστοιχα προϊόνταχαμηλών λιπαρών
Βασίστε τα γεύματά σας σε αμυλώδεις τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά ή το ρύζι. Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης, όπου είναι δυνατό
Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης σας, προτιμήστε τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες: μαργαρίνη, γάλα, γιαούρτι και ρόφημα γιαουρτιού.
Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο
Παράλληλα με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή , δεν πρέπει να ξεχνάτε και τον υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή :

Καθημερινή άσκηση (τουλάχιστον για 30 λεπτά)
Διακοπή του καπνίσματος
Προσπάθεια χαλάρωσηςκαι μείωσης του στρες.
Και ας θυμόμαστε, πως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μας βοηθάει να μειώσουμε τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, υπέρταση διαβήτης, παχυσαρκία) και συγχρόνως διασφαλίζει καλύτερη διάθεση, ζωτικότητα και ευεξία.

Η Δήμητρα Ξενάκη είναι διδάκτωρ Δομικής Χημείας Τροφίμων,  διευθύντρια Τμήματος Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-Unilever Eλλάδος

Πηγή: Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου