22 Φεβ 2013

Ενιαία ενίσχυση και δημοσιοποίηση των ονομάτων δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων, τα κύρια θέματα συζήτησης στο ερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.


 Η θέσπιση κανόνων σύγκλισης της ενιαίας ενίσχυσης στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και η νέα πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δικαιούχων των αγροτικών ενισχύσεων, θα είναι τα βασικά θέματα που θα επικεντρωθεί το ερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (25 Φεβρουαρίου) και θα
ολοκληρωθεί την Τρίτη (26 Φεβρουαρίου), υπό την προεδρία του Ιρλανδού υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων & Ναυτιλίας κ. Simon Coveney. Όσον αφορά την αλιεία, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις βασικές διατάξεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί ακόμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας για την αλιευτική σύμπραξης ΕΕ και Μαρόκου. Τέλος, οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα μέτρα επισήμανσης των προϊόντων βοείου κρέατος.

Ένα από τα κύρια θέματα στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης είναι η εσωτερική σύγκλιση. Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να επιτύχουν ένα ενιαίο επίπεδο των άμεσων πληρωμών σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο μέχρι το 2019. Αν και κάποιες αντιπροσωπίες υποστηρίζουν αυτό το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η πλειοψηφία των χωρών μελών ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στη σύγκλιση. Όπως υποστηρίζουν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο.

Ακόμη θα συζητηθούν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των δικαιούχων των αγροτικών επιδοτήσεων. Οι νέες προτάσεις λαμβάνουν υπ’ όψιν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα επικεντρώνονται στα εξής:
Στην ανάγκη για έλεγχο της χρήση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών κοινοτικών ταμείων με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ
Στην απαίτηση να περιλαμβάνονται πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση και την περιγραφή των μέτρων για τα οποία καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους
Θα επιβληθεί ένα χρηματικό (ελάχιστο) όριο, κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται να δημοσιεύονται τα ονόματα των δικαιούχων των ενισχύσεων
Η προεδρία θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο ένα έγγραφο στο οποίο θα καλούνται τα κράτη μέλη να δηλώσουν αν αποδέχονται τις νέες προτάσεις της Κομισιόν.

Τέλος θα υπάρξει αναφορά στο διατροφικό σκάνδαλο σχετικά με το κρέας αλόγου που ανακαλύφθηκε σε μια σειρά μεταποιημένων προϊόντων βοείου κρέατος. Θα συζητηθούν νέα μέτρα ελέγχων και επισήμανσης των μεταποιημένων τροφίμων.


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου