Η
μεσογειακή διατροφή έχει σχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας, διαβήτη
και κατάθλιψη. Στις ΗΠΑ, γκουρού της υγείας όπως ο Μεχμέτ Οζ, ενθαρρύνουν τους
θιασώτες τους να «τρώνε όπως οι Έλληνες».
Σύμφωνα,
όμως, με στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφής & Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι
μεσογειακοί λαοί ακολουθούν μερικά από τα πιο ανθυγιεινά διαιτολόγια στον
κόσμο, ενώ οι
Έλληνες είναι ο πιο παχύς λαός της Ευρώπης, αφού το 75% του
πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αν, όμως, η μεσογειακή διατροφή δεν
είναι αυτό που τρώνε οι μεσογειακοί λαοί, τότε τι είναι;
Η
αποκαλούμενη ως μεσογειακή διατροφή πάντοτε ήταν κάτι πολυσύνθετο. Οι Ισπανοί
λ.χ. λατρεύουν το χοιρινό, οι Αιγύπτιοι εκ πεποιθήσεως δεν το αγγίζουν. Σε
μερικές περιοχές της Μεσογείου, η σάλτσα πέστο παρασκευάζεται με λαρδί και όχι
με ελαιόλαδο, ενώ κάθε λαός έχει την δική του παραδοσιακή διατροφή...
«Δεν
υπάρχει μία μεσογειακή διατροφή, είναι πολλές», λέει ο δρ Ραμί Ζουράικ,
καθηγητής Γεωργίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. «Οι διατροφές
αυτές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά - πολλά φρούτα και λαχανικά, πολλά
φρέσκα τρόφιμα, καταναλώνονται σε μικρά πιάτα, περιέχουν λιγότερο κρέας - αλλά
έχουν και πολλές διαφορές».
Οι
υγιεινές εκδοχές αυτών των διαφορετικών διατροφών έχουν ένα ακόμα κοινό
στοιχείο: θεωρούνται το «φαγητό των φτωχών». Με άλλα λόγια, ο κόσμος τρώει
φακές επειδή δεν έχει άλλη επιλογή. Αν όμως είχε;
«Δεν
είμαι βέβαιος ότι η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που θέλουν να ακολουθούν οι
περισσότεροι κάτοικοι της Μεσογείου», λέει ο δρ Τζόζεφ Σμίντχουμπερ,
οικονομολόγος στον FAO. «Θαυμάζουν την δυτική διατροφή, την οποία εκλαμβάνουν
ως ένδειξη κύρους και πλούτου».
Όντως,
περισσότερο από το 50% των Ιταλών, των Πορτογάλων και των Ισπανών είναι σήμερα
υπέρβαροι - και τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, ιδίως στους νέους οι
οποίοι πρόθυμα ανταλλάσσουν τις μελιτζάνες με τις τηγανητές πατάτες και τα μιλκ
σέικ.
Πηγή:
Web Only
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου