23 Φεβ 2013

Οι φράουλες ρίχνουν την χοληστερίνη.


Λίγες φράουλες την ημέρα μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο. Με τον όρο αυτό περιγράφεται το να έχει κανείς ταυτοχρόνως τρεις ή περισσότερους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Οι παράγοντες αυτοί είναι
οι εξής:
1) Κοιλιακή παχυσαρκία. Η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 102 εκατοστά για τους άνδρες ή 88 εκατοστά για τις γυναίκες.

2) Αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η «μεγάλη» (συστολική) πίεση είναι μεγαλύτερη από 130 mmHg και η «μικρή» (διαστολική) πίεση μεγαλύτερη από 85 mmHg.

3) Αυξημένα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια είναι υψηλότερα από 150 mg/dL, όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός.

4) Χαμηλά επίπεδα «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης. Τα επίπεδα της ΗDL είναι μικρότερα από 40 mg/dL για τους άνδρες ή μικρότερα από 50 mg/dL για τις γυναίκες.

5) Αυξημένο σάκχαρο αίματος. Τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλότερα από 100 mg/dL, όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός.

Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, οι εθελοντές έπιναν καθημερινά τέσσερα φλιτζάνια από ένα ρόφημα που περιείχε 50 γραμμάρια κατεψυγμένες φράουλες και νερό ή έτρωγαν τρία φλιτζάνια φρέσκιες φράουλες.

Έπειτα από δύο μήνες, η χοληστερόλη τους είχε μειωθεί κατά 10%, ενώ σχεδόν διπλάσια ήταν η μείωση σε μία ουσία (λέγεται VCAM-1) που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη από τις φράουλες οφείλονται στο ελλαγικό οξύ που περιέχουν – μια ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πηγή: Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου