15 Ιαν 2012

Η άλλη όψη του μανιταριού είναι... φαρμακευτική.


Ένα άκρως φιλόδοξο project στον τομέα της παρασκευής φαρμακευτικών μανιταριών εγκρίθηκε προ λίγων εβδομάδων και πρόκειται να ξεκινήσει από το επόμενο έτος από την εταιρεία Δίρφυς.


Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Νέων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» με θέμα την «Επίδραση ανοσοδιατροφής με φαρμακευτικά μανιτάρια σε ασθενείς με δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας».

Η εταιρεία Δίρφυς με πρωτεργάτες τους γεωπόνους Ελευθέριο Λαχουβάρη και Αθανάσιο  Μαστρογιάννη ακολουθεί τη διεθνή τάση για παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και προϊόντων που εντάσσονται στα λειτουργικά τρόφιμα.


Όπως είπε στην Agrenda ο Λευτέρης Λαχουβάρης, το project θα  ραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την διευθύντρια του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου Έλενα, Χαρά Μάργαρη MD, τον δρ Ισραηλίδη Κλεάνθη, διευθυντή του ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. Λυκόβρυσης, και τον επίκουρο καθηγητή του Γ.Π.Α. Γεώργιο Ζερβάκη. Από τον επόμενο χρόνο θα τεθεί σε εφαρμογή η παραγωγή μανιταριών πλευρώτους και σιτάκε τα οποία θα αποστέλλονται για ανάλυση στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Από εκεί θα επιλεγούν τα κατάλληλα στελέχη με υψηλή ποσότητα βιοενεργών πολυσακχαριτών και θα δοκιμαστούν σε 150 γυναίκες στο μαιευτήριο Έλενα.

Πέραν αυτού, η Δίρφυς παράγει ετησίως περί τους 380 τόνους μανιταριών πλευρώτους, τα οποία διακινεί αποκλειστικά η εταιρεία Πεφάνης στην Ελλάδα αυθημερόν.

Παράλληλα, μικρές ποσότητες μανιταριών εξάγονται στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Οι δύο γεωπόνοι με ειδίκευση αποκλειστικά σε μανιτάρια ίδρυσαν την εταιρεία το 2003 μέσω προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης αρχικά και στη συνέχεια με δικά τους κεφάλαια. Μαζί τους, μια 15μελής ομάδα εργάζεται με περίσσιο κέφι και μεράκι για την καθημερινή παραγωγή μανιταριών. Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση 9.000 τμ. στον Πισσώνα (παραγωγή μανιταριών) και στους Καθενούς (παραγωγή υποστρώματος). Η τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Δίρφυς έχει επιλεγεί με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, περιβάλλεται δε από πλούσια βλάστηση και ιδανικό ανάγλυφο, που δημιουργεί το κατάλληλο μικροκλίμα για την ανάπτυξη των μανιταριών.

Ολόφρεσκα πλευρώτους και σιτάκε, φρέσκες τρούφες και εξωτικά μανιτάρια συλλέγονται καθημερινά και συσκευάζονται από την εταιρεία Δίρφυς. Επίσης παράγονται καρυκεύματα όπως μανιταρόσκονη πορτσίνι, σιτάκε και αγορικών, τα οποία συνοδεύουν εξαιρετικά τις σαλάτες, τις σάλτσες, τις σούπες και τα τηγανητά αυγά. Η μεγάλη γκάμα προϊόντων gourmet περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλάτι τρούφας, γλυκό κουταλιού πλευρώτους και κανθαρέλλας, μαρινάτα πλευρώτους σε ελαιόλαδο κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια μανιταριών «ανακυκλώνει» ιδανικά τα άχρηστα οργανικά υπολείμματα της φύσης, τα οποία μετατρέπει σε ωφέλιμη βιομάζα ενώ παράλληλα αξιοποιεί τα υπολείμματά της για παραγωγή «κομπόστ». Έτσι το εξαντλημένο υπόστρωμα μανιταριών αποτελεί ένα άριστο εδαφοβελτιωτικό τόσο για δενδρώδεις καλλιέργειες, όσο και κηπευτικά.

Πηγή:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου