20 Σεπ 2012

Βάλτε το κρίταμο στο τραπέζι σας.


Γευτείτε το νοστιμότατο βότανο της θάλασσας. Το κρίταμο. Αναζητήστε το στη λαϊκή αγορά ή το μανάβικο της γειτονιάς σας και φυσικά δοκιμάστε το σε όποιο εστιατόριο ή ταβέρνα το βρείτε. Αντί για τα συνηθισμένα βραστά χόρτα επιλέξτε το μυρωδάτο κρίταμο και φάτε το με μπόλικο λάδι και λεμόνι ή ξύδι. Ταιριάζει εξαιρετικά με το τσίπουρο ή το ούζο.

Το κρίταμο είναι ένα μικρό φυτό που φυτρώνει σε παραθαλάσσια μέρη, στην αμμουδιά, στους βράχους ή ακόμα και σε τοίχους κοντά στη θάλασσα. Το συναντάμε μόνο στις ακτές της Μεσογείου και του ευρωπαϊκού Ατλαντικού και αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή διατροφική επιλογή, ενώ έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.


Από την αρχαιότητα ακόμα, το χρησιμοποιούσαν ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ιώδιο, και οι βιταμίνες E,C και Κ και τα μεταλλικά άλατα. Επίσης περιέχει υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικές ουσίες και λιπαρά ωμέγα- 3 και χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική ως διουρητικό και καθαριστικό του αίματος, ενώ είναι και ευεργετικό για το συκώτι.

Βάλτε το κρίταμο λοιπόν στο τραπέζι σας και δε θα βγείτε χαμένοι.
Διαβάστε περισσότερα: για το κρίταμο


Πηγή:ipop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου