15 Σεπ 2012

Τη δημιουργία Διεπαγγελματικής για την προστασία της φέτας ζητούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι.


Σε μια εποχή όπου το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου επικεντρώνεται στο θέμα των χρηματοδοτήσεων προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, οι κτηνοτρόφοι μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητούν την δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την φέτα. «Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση αλλά και την ανάπτυξη και εξέλιξη της κτηνοτροφίας την δημιουργία μιας επαγγελματικής για την φέτα», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους οι κτηνοτρόφοι. Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Νίκο Παλάσκα, ο οποίος μας δήλωσε:


«Η Διεπαγγελματική Φέτας αν δημιουργηθεί θα είναι ένα εργαλείο το οποίο θα διασφαλίσει και θα προστατεύσει αυτό τον “λευκό χρυσό” που έχει η χώρα μας. Μέχρι σήμερα το ΠΟΠ αυτό προϊόν της Ελλάδας δεν προστατεύθηκε επαρκώς με αποτέλεσμα να έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα στην διεθνή αγορά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει:
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση αλλά και την ανάπτυξη και εξέλιξη της κτηνοτροφίας την δημιουργία μιας επαγγελματικής για την φέτα.
Δυστυχώς λόγω των δύσκολων εποχών που διανύουμε ως χώρα προβάλουμε μόνο τα προβλήματα που μας απασχολούν άμεσα και αφορούν, την επιβίωση μας ως παραγωγούς, όπως το πρόβλημα της σίτισης των ζωντανών και την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων και την τακτοποίηση των χρεών μας.

Το πραγματικό όμως πρόβλημα δεν είναι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο. Ένα αύριο που έρχεται με γοργούς ρυθμούς και οι εξελίξεις που φέρνει είναι καταιγιστικές και ανεξέλεγκτες. Οπότε θα πρέπει να σκεφτόμαστε μαζί με όλα τα δύσκολα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και το τι θα γίνει αύριο.
Οι έλληνες κτηνοτρόφοι χρειάζονται να έχουν στα χέρια τους δυνατά εργαλεία. Μια διεπαγγελματική στη φέτα αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο για τον κτηνοτρόφο παραγωγό. Θα πρέπει να δούμε να μελετήσουμε και να μιμηθούμε τα καλά που συμβαίνουν στην Ευρώπη όπου σε όλα τα Π.Ο.Π τυροκομικά προϊόντα υπάρχουν διεπαγγελματικές.

Η ΦΕΤΑ αποτελεί το Νο 1 Π.Ο.Π προϊόν σε παραγωγή (τονάζ) σε όλη την Ευρώπη. Ο ρόλος της αιγοπροβατοτροφίας στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως είναι ηγετικός.
Στο παρελθόν έγιναν κάποια σωστά βήματα που βάλανε τις βάσεις για την δημιουργία της Διεπαγγελματικής, όπως η λειτουργία του ισοζυγίου στο γάλα που μας απέδειξαν ότι δεν ξέραμε σαν χώρα τις δυνατότητες μας στην παραγωγή της Φέτας. Φημολογούνταν από αρμοδίους πριν το ισοζύγιο ότι παράγουμε τεράστιες ποσότητες Φέτας ενώ τα επίσημα στοιχεία του ισοζυγίου έδειξαν ότι η πραγματική παραγωγή δεν ξεπερνά τους 100 χιλ. τόνους.

Είναι γνωστό σε όλους πως η νοθεία και στο χώρο του εμπορίου, αλλά και στους χώρους μαζικής εστίασης κυριαρχεί με αποτέλεσμα να κλέβει το κέρδος από τον έλληνα παραγωγό, να εξαπατά τον έλληνα καταναλωτή, προσφέροντας τεράστια κέρδη στους επιτήδειους. Η λειτουργία μιας Διεπαγγελματικής θα έβαζε φρένο σε όλη αυτή την απάτη και δεν θα τολμούσε κανένας να παρανομεί, διότι όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες π.χ. Ιταλία τα πρόστιμα είναι όχι απλώς τσουχτερά αλλά άκρως υψηλά.

Πρωτίστως θα πρέπει να μπουν δυνατές και υγιείς βάσεις και στην κοινωνία των κτηνοτρόφων παραγωγών και των εμπόρων δημιουργώντας Ομάδες παραγωγών ή κλαδικές συνεταιριστικές οργανώνεις ΠΡΟΣΟΧΗ! Η λειτουργία διεπαγγελματικής του τύπου εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων ή από χρεοκοπημένες συνεταιριστικές οργανώσεις δεν πρέπει να υφίστανται καν. Γνωρίζουμε πως το δικαίωμα παραγωγής Φέτας έχει όλη η Ηπειρωτική Ελλάδα η Μυτιλήνη και η Λήμνος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει επιτυχία στο εγχείρημα της δημιουργίας διεπαγγελματικής στη Φέτα είναι η συνεννόηση και αποκοπή όλων των προσωπικών φιλοδοξιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς απαραίτητη κρίνεται και η άψογη συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα φέρει γύρω από ένα τραπέζι συζητήσεων, ομαδικών και ομόφωνων αποφάσεων όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή της Φέτας δηλ. Κτηνοτρόφους παραγωγούς, Τυροκόμους και Βιομηχανίες.

Άλλος ένας κανόνας που πιστεύουμε πως πρέπει να ισχύσει είναι να εκπροσωπηθούν μόνο οι Περιφέρειες που ασχολούνται με την παραγωγή φέτας βάση γεωγραφικών κριτηρίων.
Σαν Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι πιστεύω πως επιβάλλετε να έχουμε ηγετικό ρόλο στην διεπαγγελματική διότι, μόνο η Λάρισα παράγει ετησίως το 14% φέτας πανελληνίως ενώ όλη η Θεσσαλία βρίσκεται στο 33% της πανελλήνιας παραγωγής.
Αν συμβούν αυτά τα πρώτα απαραίτητα βήματα ως θεμέλια τότε θα μπορέσουμε να καταθέσουμε περαιτέρω τις προτάσεις μας .

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου