19 Σεπ 2012

«Βάζει νερά» το project τoυ Vaeni για εξαγωγές κρασιών στην Κίνα.


Στα χαρτιά κρατά η «φιλολογία» περί δραχμής το πολυδιαφημισμένο όσο και ελπιδοφόρο deal της συνεταιριστικής οινοποιίας VAENI από την Ημαθία με την κινεζική εταιρεία Shanghai Gemian Co Ltd Wine.


Η συμφωνία προέβλεπε, καταρχήν για μια τριετία, την εξαγωγή κατ' ελάχιστο 100 containers με φιάλες οίνου το χρόνο, που θα μπορούσαν να φθάσουν έως και μέγιστο 300 εμπορευματοκιβώτια. Ωστόσο παραμένει ουσιαστικά ανενεργή εδώ και τουλάχιστον 6-7 μήνες, στερώντας από την επιχείρηση έσοδα έως και 10 εκ. ευρώ ετησίως.

Το...μότο που επαναλαμβάνεται ακούραστα από τους κινέζους εταίρους της ελληνικής επιχείρησης είναι ότι όσο παραμένει η αστάθεια στην Ελλάδα, δεν θα γίνουν άλλες
παραγγελίες.

“Η ζημιά που πάθαμε εξαγωγικά ως χώρα είναι μεγάλη και οφείλεται αποκλειστικά στους πολιτικούς χειρισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί. Οι καθημερινές αναφορές, επί μακρόν, περί πτώχευσης της χώρας κι επιστροφής της στη δραχμή, δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα, ειδικά σε χώρες με πολιτικό παρελθόν όπως η Κίνα ή τα πρώην ανατολικά κράτη”, επισημαίνει ο πρόεδρος της VAENI ΑΕ κ.Γιώργος Φουντούλης, αποκαλύπτοντας ότι η τελευταία παραγγελία που εκτελέστηκε για λογαριασμό της  κινεζικής εταιρείας, χρονολογείται κάπου στο Φεβρουάριο του 2012. Μέχρι τότε και από το Νοέμβριο του 2011, είχαν εξαχθεί συνολικά περί τα 32 containers με κρασιά, καθώς και άλλα 3 εμπορευματοκιβώτια λάδι, αφού η VAENI ανάλαβε να προμηθεύει  τη Shanghai Gemian Co Ltd Wine και με ελαιόλαδο. Η συνολική αξία των εν λόγω εμπορευμάτων εκτιμάται σε περίπου 1 εκ. ευρώ κι όπως αναφέρεται από την εταιρεία εξοφλήθηκε κανονικά. “Από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, όμως, οι Κινέζοι κουμπώθηκαν με αυτά που ακούνε για την Ελλάδα και τους δικαιολογών πλήρως”, υπογραμμίζει ο κ. Φουντούλης αλλά διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται ζήτημα να χαλάσει η συμφωνία. Κάτι που φέρεται να έχει υποσχεθεί και η διευθύντρια της κινεζικής εταιρείας, που βρέθηκε στην Ημαθία για επαφές στη VAENI, στις αρχές Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως στις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς στις 25 Σεπτεμβρίου τετραμελής αποστολή από τη VAENI, με επικεφαλής τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οινοποιίας θα μεταβεί στη Σαγκάη με σκοπό να επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης το deal και να συμμετάσχει -με περίπτερο 36 τ.μ., σε έκθεση τροφίμων – ποτών, στα περίχωρα της Σαγκάης.

“Διατηρώ τη βεβαιότητα ότι δεν θα γυρίσουμε με άδεια χέρια από την Κίνα. Δεν ξέρω τί παραγγελία θα πετύχουμε, αλλά νομίζω ότι η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί εκ νέου”, σημειώνει ο κ. Φουντούλης, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι προσδοκίες γεννά και η συμμετοχή στην έκθεση καθώς “από εκεί συνήθως ψωνίζει για τις ανάγκες του το κινεζικό δημόσιο”.

Ανάλογα προβλήματα, ωστόσο, αντιμετωπίζει η VAENI και με τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Από τις συγκεκριμένες αγορές έχουν “παγώσει” οι παραγγελίες για τουλάχιστον 4-5 μήνες, με επίκληση, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της οινοποιίας, της οικονομικοπολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή στις εξαγωγές έχει δυσχεράνει την κατάσταση για την επιχείρηση δεδομένου ότι οι εξαγωγές της VAENI αντιπροσωπεύουν περί το 60% του ετήσιου τζίρου της και κατευθύνονται σε συνολικά 27 χώρες. Τα κρασιά που εξάγει αφορούν διάφορους κωδικούς σε 24 ετικέτες, ωστόσο, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή είναι το “Δαμασκηνός” που πωλείται στα 4 ευρώ, το “Βίος Ελλήνων” στα 14 ευρώ και το “Δογματικός”, που είναι ένα κρασί λευκό από κόκκινο σταφύλι. Μειωμένες πωλήσεις καταγράφονται και στην ελληνική αγορά, λόγω της μείωσης του εισοδήματος των Ελλήνων καταναλωτών.

Σε ετήσια βάση η VAENI παράγει σχεδόν 1.650 τόνους κρασί, από περίπου 2.000 στρ., αμπελώνων και εμφιαλώνει περίπου 2 εκατ. φιάλες οίνου. Για φέτος εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι μικρότερη, αφού λόγω της ξηρασίας η σοδειά είναι πρώιμη (σ. σ. ο τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει από τις 10 Σεπτεμβρίου), αλλά για αυτούς ακριβώς τους λόγους ποιοτικά, όπως τονίζεται, θα είναι ανώτερη.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου