30 Νοε 2011

Ενεργειακή επάρκεια για αιολικό πάρκο στο Βέρμιο


Την ύπαρξη αξιόλογης ενεργειακή επάρκειας στο Βέρμιο, όπου μπορούν να υλοποιηθούν αιολικά πάρκα που θα προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη στο Δήμο ενισχύοντας τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, πιστοποιεί μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ΑΠΘ και παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας. Την μελέτη, που κόστισε 15.000 ευρώ, παρουσίασε ο Ναουσαίος καθηγητής του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Καρακώστας ο οποίος προσέφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του.
Τα συμπεράσματα της μελέτης, είναι:


Το Βέρμιο παρέχει την δυνατότητα υλοποίησης αιολικών πάρκων.
Υπάρχει αξιόπιστη και αξιόλογη ενεργειακή επάρκεια που μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο Δήμος Νάουσας πρέπει να παίξει ρόλο στον απαιτούμενο πολύ καλό σχεδιασμό.
Θα πρέπει να γίνουν τεχνοοικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να αποδώσει το έργο, αλλά και έλεγχος από ανθρώπους του Δήμου που γνωρίζουν το βουνό. Ο καθηγητής τόνισε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων είναι περιορισμένες ενώ, αντίθετα, υπάρχουν περιβαλλοντικά οφέλη.
Υπάρχει δυνατότητα άντλησης ανταποδοτικών οφελών οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει αναπτυξιακή πρωτοβουλία.
Ο κ. Καρακώστας τόνισε ότι η μελέτη αποτελεί χρήσιμο και επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο, το οποίο θα συμβάλει στην σωστή επιλογή της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και στη βέλτιστη απόδοση του αιολικού πάρκου. Από 1-12 MW μπορεί να αποδώσει ετησίως κάθε ανεμογεννήτρια διαμέτρου 80 μ., αν σχεδιαστεί και τοποθετηθεί σωστά. 2,250 MW.

«Στόχος μας είναι η πράσινη ανάπτυξη, ο πράσινος Δήμος, να αξιοποιήσουμε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο την περιβαλλοντική προστασία αλλά και την εξοικονόμηση πόρων, για να μπορέσει ο Δήμος να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια, ώστε να ασκήσει κοινωνική πολιτική», τόνισε ο Δήμαρχος κ. Τάσος Καραμπατζός προλογίζοντας την παρουσίαση της μελέτης υπολογισμού-εκτίμησης του αιολικού δυναμικού στην περιοχή Βερμίου-Νάουσας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος εταιρίας εγκατάστασης αιολικών πάρκων που υλοποιεί επένδυση στο Βέρμιο (20 ανεμογεννήτριες εκ των οποίων οι 12 στα όρια του Δήμου Νάουσας), ο οποίος παρουσίασε στοιχεία χαρακτηρίζοντας «μέσο με καλό» το αιολικό δυναμικό του Βερμίου (σε σύγκριση με νησιά). 
Κλείνοντας την παρουσίαση, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος πρωτοστατεί και χαρακτήρισε την μελέτη «εργαλείο απαραίτητο, μαγιά, που θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο». Επεσήμανε τα οφέλη για τον Δήμο από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή του (3% επί του τζίρου και μίσθωμα για την παραχώρηση δημοτικής έκτασης για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου), σημειώνοντας ότι ο Δήμος δεν μπορεί μόνος του να υλοποιήσει ανάλογη επένδυση.


Πηγή: