19 Σεπ 2012

Η παράνομη υλοτομία σε έξαρση – Μέτρα προστασίας των δασών παίρνει το ΥΠΕΚΑ.


Τεράστιες έχει λάβει το θέμα της παράνομης υλοτομίας εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους θέρμανσης.

Δασαρχεία και δασικές αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς το φαινόμενο έχει ήδη ενταθεί και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό της, τη Θεσσαλία και περιοχές της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας.

Οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως το φαινόμενο θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί βλέπουν πλέον την παράνομη ξύλευση ως ένα ευκαιριακό επάγγελμα.


Όπως περιγράφει ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας, Δημοσθένης Θεοχαρόπουλος στο real.gr, «τα κρούσματα που έχουμε καταγράψει αυτή την περίοδο είναι σαφώς αυξημένα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα προηγούμενων ετών. Πρόσφατα, μάλιστα, έτυχε περίπτωση που κάποιος επιτήδειος είχε χρησιμοποιήσει φορτηγό-ψυγείο για να μεταφέρει την παράνομη ξυλεία. Εντοπίσαμε το φορτηγό και η κατάσταση λίγο έλειψε να ξεφύγει, καθώς ο οδηγός επιτέθηκε στους υπαλλήλους της υπηρεσίας με τσεκούρι».

Αντίστοιχα κυκλώματα έχουν εντοπιστεί στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία ακόμα και την Καλαμάτα.

—Μέτρα από το ΥΠΕΚΑ και κατασχέσεις

Η κατάσταση με την παράνομη υλοτομία έχει θορυβήσει το ΥΠΕΚΑ που ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι  για την πάταξη των φαινομένων λαθροϋλοτομίας στα ελληνικά δάση.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Γενικούς Διευθυντές Δασών η σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει στενή συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με την Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, ενώ ενισχύονται και οι περιπολίες στα δάση με τη συμμετοχή και εθελοντικών ομάδων.

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η τροποποίηση της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος πρόληψης λαθροϋλοτομιών μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου του 2012.

Ο κ. Καλαφάτης κατέστησε σαφές ότι όλες οι καταγγελίες για φαινόμενα καταστροφής των ελληνικών δασών θα διερευνώνται διεξοδικά, καθώς η προστασία των δασών από την αποψίλωση αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΥΠΕΚΑ, αλλά και του ίδιου προσωπικά.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το 2011 κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας σε ολόκληρη την επικράτεια. Φέτος και με δεδομένο ότι το φαινόμενο θα ενταθεί σε σχέση με πέρυσι, οι περιπολίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αυξηθεί.


Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου