11 Φεβ 2013

Φουμάρια: περιγραφή και ιδιότητες.


Στην Ελλάδα είναι γνωστή με τις παρακάτω κοινές ονομασίες: Καπνόχορτο, καπνιά, μαγιασιλόψορτο.  Γένος δικοτυλήδονων φυτών της οικογένειας των φουμαριιδών. Πρόκειται για μονοετή ποώδη φυτά, τα οποία είναι κυρίως ιθαγενή των εύκρατων περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας. Έχουν γωνιώδη, λεπτό, όρθιο ή αναρριχώμενο βλαστό, ύψους 30-70 εκ., και φέρουν απαλά, γκριζοπράσινα και έντονα σχισμένα φύλλα. Τα άνθη τους έχουν λευκό, ρόδινο ή κόκκινο χρώμα και διατάσσονται ανά 10-40 σε
πυκνές βοτρυώδεις ταξιανθίες· κάθε άνθος φέρει δύο εύπτωτα σέπαλα και τέσσερα συμφυή πέταλα τα οποία σχηματίζουν σωληνοειδή στεφάνη. Ο καρπός τους είναι μονόσπερμη κάψα στρογγυλεμένη στην κορυφή. Τυπικός αντιπρόσωπος του γένους είναι το είδος Fumaria officinalis, το οποίο συναντάται αυτοφυές σε όλη την Ελλάδα. Το φυτό αυτό περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και καλλιεργείτο παλαιότερα ως φαρμακευτικό.
Ιδιότητες:Φυτό τονωτικό, διουρητικό που πιστεύεται ότι ανοίγει την όρεξη. Συνιστάται στις περιπτώσεις δυσπεψίας ενώ έχει και υπνωτικές ιδιότητες.
Που το συναντάμε:Συναντάται στη χώρα μας, σε μέρη ακαλλιέργητα

Πηγή:.alhimistis. και .ygeiaonline.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου