31 Ιουλ 2012

Στην Ήπειρο οι Αγρότες ανακάλυψαν το Κενάφ.


Σ' ένα φυτό από το εξωτερικό, το κενάφ... (Hibiscus cannabinus) Πρόκειται για ένα άγνωστο στην Ελλάδα φυτό, που όμως μπορεί να προσφέρει σημαντικό εισόδημα στον παραγωγό, έως 200 ευρώ το στρέμμα.



Είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά για την παραγωγή σχοινιών, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που το κάνουν άριστη πηγή για χαρτομάζα, για την παραγωγή υφασμάτων, αλλά και πετσετών, λόγω των απορροφητικών του ιδιοτήτων, καλό υλικό για συνθετικά υλικά και ξύλο, άριστο μονωτικό υλικό, απορροφητικό υγρασίας, αλλά και πετρελαίου και άλλων προϊόντων.



Το φυτό είναι άγνωστο κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, αλλά με μεγάλη προσαρμοστικότητα και δυναμικό παραγωγής βιομάζας στις ελληνικές συνθήκες, οπότε θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη νέα γεωργική προοπτική της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια παραγωγή κενάφ είναι πολύ περιορισμένη και γι' αυτόν τον λόγο μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Επίσης μπορεί και να αποτελέσει διέξοδο για τους βαμβακοκαλλιεργητές που στοχεύουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους

Επιστημονικά το Κενάφ (Hibiscus cannabinus L.) είναι ένα φυτό που φύεται σε ζεστά κλίματα, μικρής ημέρας ( σχετικά μέτριας φωτεινότητας) , ετήσιο  ποώδες φυτό που προέρχεται από τη δυτική Αφρική, η οποία έχει καλλιεργηθεί από το 4000 π.Χ. περίπου.


Το  Kenaf ανήκει στην οικογένεια των φυτών Malvaceae, μια οικογένεια σημαντική τόσο για την οικονομική της σημασίας  καθώς και της  κηπουρικής. Σε διάφορα μέρη του κόσμου, το κενάφ έχει πολλά άλλα ονόματα, όπως Mesta (Ινδία, Βεγγάλης), stockroot (Νότια Αφρική),  Java jute (Ινδονησία), και ambari (στην Ταϊβάν), κλπ.


Το Κενάφ έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, θα ανέλθει σε ύψος 12-18 πόδια σε περίπου 4-5 μήνες. Η απόδοσή του από 6-10 τόνους (νέες ποικιλίες μπορεί να φτάσει το 12 τόνων) του ξηρού προϊόντος ανά στρέμμα ανά έτος είναι γενικά 3-5 φορές μεγαλύτερη από την απόδοση για τη Νότια πεύκη τα οποία μπορεί να διαρκέσει από 7 χρόνια για να φτάσει το μέγεθος για πλήρη εκμετάλλευση.



Πηγή: agroepidotiseis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου