31 Ιουλ 2012

Με το σταγονόμετρο το νερό στη Θεσσαλία.


Με «ασπιρίνες» από τη λίμνη Πλαστήρα αντιμετωπίζεται η φετινή λειψυδρία στο Θεσσαλικό κάμπο. Τις τελευταίες μέρες οι καλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τα «στεγνά» αρδευτικά δίκτυα, ενώ περιφερειακές αρχές και υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν ξεκινήσει το γνωστό παζάρι για περαιτέρω αύξηση της παροχέτευσης νερού από τη λίμνη Πλαστήρα κατά 100.000 κυβικά μέτρα.


Αιτία, τα μειωμένα αποθέματα υδάτων στα αρδευτικά κανάλια του Θεσσαλικού κάμπου, ένα πρόβλημα που προέκυψε λόγω κακής διαχείρισης των υδάτων, του καύσωνα και της μεγάλης κατανάλωσης νερού από νωρίς φέτος την άνοιξη. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το διάστημα των τριών εβδομάδων που απομένει μέχρι τις 20 Αυγούστου, αναμένεται να αποβεί καθοριστικό για τις καλλιέργειες.
Μια μικρή ανάσα στα διψασμένα κανάλια μεταφοράς του νερού δόθηκε στα μέσα της εβδομάδας μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και του ΤΟΕΒ Πηνειού, κατά την οποία αποφασίστηκε η
αύξηση της παροχέτευσης νερού από τη λίμνη Ταυρωπού από 1.800.000 σε 1.900.000 κυβικά μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι πριν 10 ημέρες η παροχή νερού από την Καρδίτσα είχε αυξηθεί από τα 1.700.000 στα 1.800.000 κυβικά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν αρκετό να ικανοποιήσει τις αρδευτικές ανάγκες του νομού Λάρισας, σύμφωνα με τον ΤΟΕΒ Πηνειού. Τελικά, το αίτημα των αγροτών ικανοποιήθηκε με την παροχέτευση της λίμνης Πλαστήρα να φτάνει μόλις και μετά βίας στο 1.900.000 κυβικά μέτρα νερού, μια εξέλιξη που εξασφαλίζει ότι το αντλιοστάσιο του Πηνειού θα παραμείνει στο 1,7 μ. για τις επόμενες 10 ημέρες.

Δούσκα Ελένη

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου