25 Ιουλ 2012

Αστική γεωργία: πώς να αποφύγετε τις τοξικές ντομάτες – Χρήσιμες συμβουλές.


Συμβουλές για την αστική καλλιέργεια δίνουν επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, έπειτα από την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν διάφορους τύπους λαχανικών από κήπους της γερμανικής πρωτεύουσας.

Στόχος της έρευνας είναι να αναδείξει τους κινδύνους για τις αστικές καλλιέργειες καθώς και τα λαχανικά που είναι λιγότερο ευάλωτα στη μόλυνση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την τάση των λαχανικών να απορροφούν βαρέα μέταλλα από το έδαφος που καλλιεργούνται, γεγονός που συνεπάγεται ότι το πλύσιμο των λαχανικών ενδέχεται να μην είναι αρκετά αποτελεσματικό για την προστασία από τις επιπτώσεις της μόλυνσης του εδάφους.


Σε ορισμένα από τα λαχανικά που εξετάστηκαν τα επίπεδα μολύβδου που ανιχνεύθηκαν ήταν υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο μόλυβδος απορροφάται από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη, στο νευρικό σύστημα και σε ζωτικά όργανα.

Στα λαχανικά και τα μυρωδικά που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται: ντομάτες, πράσινα φασόλια, καρότα, πατάτες, λάχανο, κάρδαμο, μαϊντανός, βασιλικός, μέντα και θυμάρι.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι οι κήποι κοντά σε περιοχές με μεγάλη κίνηση παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης και ότι τα «εμπόδια» μεταξύ του κήπου και της κίνησης (όπως για παράδειγμα πυκνή βλάστηση ή κτίρια) μειώνουν τα επίπεδα καδμίου, χρωμίου, μολύβδου και ψευδαργύρου στα λαχανικά.

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους στην αστική καλλιέργεια:

Οι ερευνητές ζητούν τους «αγρότες των πόλεων» να μην πανικοβληθούν από τα αποτελέσματα της έρευνας και τους δίνουν έξυπνες συμβουλές για το πώς θα καταφέρουν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που παρουσιάζει η καλλιέργεια λαχανικών στα αστικά κέντρα.

1)    Σωστή επιλογή του χώρου: απευθυνθείτε στις αρμόδιες Αρχές και συγκεντρώστε όσες περισσότερες πληροφορίες για τη γη που θέλετε να καλλιεργήσετε πριν ακόμη φυτέψετε τον πρώτο σπόρο.

2)    Ασφάλεια: αν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη μόλυνσης του εδάφους τα προηγούμενα χρόνια ή αν ο κήπος σας βρίσκεται σε περιοχή με μεγάλη κίνηση ή κοντά σε κτήρια απ’ όπου μπορεί να έχει διαρρεύσει χρώμα με μόλυβδο, φτιάξτε ένα υπερυψωμένο περβάζι.

3)    Η Εδέμ της πόλης: λάβετε υπόψη σας τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης και χτίστε έναν τοίχο ή φράχτη ώστε να εμποδίσετε τη μολυσμένη σκόνη και τα σωματίδια από την κίνηση των αυτοκινήτων.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου