20 Ιουλ 2012

Αύξηση παραγωγής αναμένεται φέτος στο Κελυφωτό Φιστίκι η συγκομιδή του οποίου ξεκινάει στα μέσα Αυγούστου.


Την αισιοδοξία τους ότι η φετινή εμπορική χρονιά για το κελυφωτό φιστίκι θα είναι καλή εκφράζουν στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας και ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Μάκρης Φθιώτιδας. Φέτος μάλιστα η συγκομιδή θα ξεκινήσει νωρίτερα (στα μέσα Αυγούστου) σε σχέση με το 2011 που ήταν μια από τις πιο όψιμες χρονιές ενώ ειδικά στην Αίγινα η παραγωγή αναμένεται κατά πολύ αυξημένη. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, κ. Νικόλαος Σταμπουλής μας αναφέρει ότι: «Το 2011 η παραγωγή μας κυμάνθηκε στους 130 τόνους ενώ φέτος αναμένεται να συγκομίσουμε περίπου στους 700 τόνους».

Και προσθέτει: «Σίγουρα φέτος θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή νωρίτερα αφού το 2011 ήταν μια
αρκετά όψιμη χρονιά για το φιστίκι Αιγίνης (μαζέψαμε τον Σεπτέμβριο). Ήδη από την περασμένη εβδομάδα τα φιστίκια στα δέντρα άρχισαν να κοκκινίζουν. Φέτος η καλλιεργητική χρονιά εξελίχθηκε ομαλά και περιμένουμε σημαντική αύξηση της παραγωγής».

Αίγινα
Σε ερώτησή μας σχετικά με την ζήτηση και τις τιμές ο κ. Σταμπουλής απαντάει: «Στην λιανική πώληση στην Αίγινα η ζήτηση έχει μειωθεί αλλά γενικά στο σύνολό της δεν έχει μειωθεί αφού πλέον είναι περισσότερα τα καταστήματα που πωλούν τα φιστίκια του συνεταιρισμού μας. Πέρσι η τιμή παραγωγού ήταν στα 7,60 ευρώ/κιλό από τον συνεταιρισμό ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε πληρώσει του παραγωγούς 8 και 10 ευρώ/κιλό. Φέτος σίγουρα θα υπάρξει μείωση στην τιμή του παραγωγού περίπου κατά 30 λεπτά. Μειώνουμε λίγο επίσης και την τιμή στην λιανική ώστε να μπορούμε να σταθούμε στην αγορά. Η συσκευασία του μισού κιλού στα περίπτερα είναι 13,60 ευρώ το κιλό και θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα. Εκεί που υπάρχει ήδη μια διαφορά είναι στην συσκευασία του ¼ όπου από 3,70 ευρώ/κιλό τώρα το πουλάμε στα 3,40 ευρώ/κιλό». Τέλος ο κ. Σταμπούλης δήλωσε αισιόδοξος και για την εξέλιξη της φετινής εμπορικής χρονιάς.

Φθιώτιδα
Από την πλευρά του ο Μάκης Μπούργος, Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Μάκρης Φθιώτιδας μας περιγράφει πως εξελίχθηκε η καλλιεργητική χρονιά στην περιοχή του. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η συγκομιδή φέτος αναμένεται μετά τις 15 Αυγούστου για τα πιο πρώιμα δέντρα. Την φετινή χρονιά τα φιστίκια έδεσαν αραιά. Για παράδειγμα ένα δέντρο δηλαδή που θα έπρεπε να έχει 50 φιστίκια τελικά είχε φέτος 25 φιστίκια. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του βαρέος και παρατεταμένου χειμώνα. Επίσης επηρεάστηκαν αρνητικά από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Απριλίου. Τον Μάιο είχαμε παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επιβάρυναν την καλλιεργητική φροντίδα. Θεωρώ όμως τελικά ότι η παραγωγή μας θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά και ενδεχομένως και λίγο καλύτερα αφού φιστίκια θα παρόλο που θα είναι λιγότερα θα έχουν θρέψει καλύτερα».
Και προσθέτει: «Πέρσι οι τιμές ξεκίνησαν από τα 5 ευρώ/κιλό για το ανοιχτό φιστίκι ενώ στα 3 ευρώ/κιλό ήταν για τα κλειστά και έφθασαν Χριστούγεννα να πωλούνται 5,80 ευρώ/κιλό τα ανοιχτά και 4 ευρώ/κιλό τα κλειστά. Φέτος για τις τιμές αυτό που μπορούμε να πούμε ότι έχουν τελειώσει τα αποθέματα όμως από την άλλη δεν υπάρχει ρευστότητα. Από πληροφορίες πάντως που έχω είναι ότι η διεθνής τιμή της αγοράς τους φιστικιού την οποία κατευθύνουν οι Αμερικάνοι είναι σε καλά επίπεδα (περίπου στα 6 ευρώ το κιλό).
Εμείς σαν συνεταιρισμός είχαμε εξάγει πέρσι ποσότητες σε Ισραήλ και Ιταλία. Και φέτος έχουμε επαφές με αυτές τις χώρες και ακόμα με τον Λίβανο και την Ρωσία. Γενικά ενδιαφέρον υπάρχει».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου