29 Ιουλ 2012

Δεν αντέχει σε αποτυχημένα πειράματα η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕ.


Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Σ.Υ.ΟΠΕ), με αφορμή το ενδεχόμενο να συγχωνευτούν ο ΟΠΕ με τη ΔΕΘ και την HELEXPO, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τις διαφωνίες του, υποστηρίζοντας ότι έτσι δημιουργείται άμεσος κίνδυνος η ύφεση να «καταπιεί» τώρα και τις εξαγωγές. Όπως επισημαίνουν, είναι απαραίτητο πριν από όλα να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου, εφόσον αυτή είναι η στρατηγική επιλογή, να εξασφαλισθεί η λειτουργία ενός φορέα που θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αναλυτικότερα οι εργαζόμενοι του ΟΠΕ υποστηρίζουν τα εξής:

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξωστρέφεια της οικονομίας, που αποτελεί και την μόνη διέξοδο από την κρίση, μια απόφαση εξπρές που ανακοινώθηκε, προφανώς, στην κατεύθυνση διαχείρισης των κρίσιμων μεγεθών που πρέπει να αντιμετωπισθούν, δημιουργείται άμεσος κίνδυνος η ύφεση να «καταπιεί» τώρα και τις εξαγωγές.


Οι συνέργειες για συντονισμένες δράσεις εξωστρέφειας είναι αποκλειστικά υπόθεση του κράτους. Πρώτα, λοιπόν, θα πρέπει να ενοποιηθούν οι πολιτικές ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος σχεδιασμός και ο συντονισμός και στη συνέχεια οι φορείς που μπορούν να υλοποιήσουν τη νέα αυτή στρατηγική που απαιτείται .

Μέχρι σήμερα άλλωστε οι αρμοδιότητες και οι δράσεις παραμένουν πολυδιάσπαρτες (Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Σύνδεσμοι Εξαγωγέων, Επιμελητήρια, Γραφεία ΟΕΥ, κλπ). Άλλη λοιπόν οφείλει να είναι η αφετηρία εφόσον ανοίγει η συζήτηση για τη επόμενη μέρα και στο εξωτερικό εμπόριο.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, με οργάνωση κάθε χρόνο της Ελληνικής Συμμετοχής σε Διεθνείς Εκθέσεις τους εξωτερικού, συνδυασμένο με στρατηγική μάρκετινγκ σε αγορές στόχους για δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες, οργάνωση Επιχειρηματικών Αποστολών και Partenariat, αξιοποίηση συγκεκριμένων κοινοτικών προγραμμάτων, εξυπηρετεί, κατά κοινή ομολογία, στρατηγικές επιλογές στο τομέα του εξωτερικού εμπορίου συνολικά, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και τις αναπτυξιακές συνεργασίες.

Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι η Εξωστρέφεια. Συνεπώς είναι απαραίτητο πριν από όλα να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου, εφόσον αυτή είναι η στρατηγική επιλογή, να εξασφαλισθεί η λειτουργία ενός φορέα που θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο ΟΠΕ πάντως όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί (από το 1969) - με πανελλαδική και διεθνή δικτύωση – και με τα μέσα που δίνει η Πολιτεία, υπηρετεί με τα στελέχη του την υπόθεση της υλοποίησης της Εθνικής Πολιτικής. Δηλαδή της Εξαγωγές και το Εξαγωγικό Εμπόριο, την ανάπτυξη και προώθηση των Εξαγωγών- προϊόντων και υπηρεσιών – και τον προσανατολισμό, την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση της εξαγωγικής δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με της φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας σε όλη την χώρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στον ΟΠΕ λειτουργεί Ινστιτούτο Συσκευασίας. Είναι το μοναδικό στην Ανατολική Ευρώπη, άρτια εξοπλισμένο και μπορεί εκτός από τις μετρήσεις, τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις πάνω στα υλικά συσκευασίας να συμβάλλει και στην έρευνα καινούργιων προτύπων υλικών προς όφελος των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Η συγχώνευση που ανακοινώθηκε θα είχε νόημα και αποτέλεσμα αν λειτουργούσε προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερους επιχειρηματίες να στραφούν προς τις αγορές του εξωτερικού και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για περισσότερες επενδύσεις.

Δεν μπορεί το ζητούμενο να είναι ο νέος φορέας που επιχειρείται να δημιουργηθεί να αποτελέσει απλώς ένα σωσίβιο στο εκθεσιακό έργο της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα απαιτείται σχεδιασμός και πολιτική που μπορεί να δώσει λύσεις σε ζητήματα που τίθενται πλέον επιτακτικά και δεν είναι άλλα από την εκπόνηση και εξειδίκευση μιας πολιτικής μακράς πνοής για την εξωστρέφεια με προσδιορισμό των εργαλείων υλοποίησής της.

Δεν αντέχει σε αποτυχημένα πειράματα του παρελθόντος η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας».

Το Δ.Σ. του Σ.Υ.ΟΠΕ


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου