25 Ιουλ 2012

Ελήφθη η απόφαση για τη «διαίρεση» της ΑΤΕ.


Ένα βήμα πριν την τελική απόφαση για την εξυγίανση βρίσκεται η Αγροτική Τράπεζα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος.


Η απόφαση ελήφθη την Τρίτη 24 Ιουλίου σε πολύωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Τ. Θωμόπουλο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα. Για να ενεργοποιηθεί η εξυγίανση της Αγροτικής θα απαιτηθεί η έγκριση της τρόικα, η οποία πάντως θεωρείται δεδομένη.

Όπως προκύπτει, και σύμφωνα με όσα έχει ήδη γράψει το Agronews και η εφημερίδα Agrenda, θα ιδρυθεί «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα Αγροτική Τράπεζα», στην οποία θα μεταφερθούν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλαιάς Αγροτικής.
Επόμενο βήμα είναι ο κ. Στουρνάρας να υπογράψει απόφαση με την οποία θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις του νέου άρθρου 63 Ε του νόμου 3601/2007, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, στην περίπτωση της τράπεζας.
Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και η συστημική ευστάθεια, θα εξασφαλισθούν στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και θα διασφαλισθεί η απόλυτα ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας που υποστηρίζεται από το υπάρχον προσωπικό της. Η νέα τράπεζα θα είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα, απόλυτα υγιής και θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδιαφέρον για την «Νέα Αγροτική Τράπεζα» έχουν ήδη εκδηλώσει η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, ενώ δεν αποκλείεται στους ενδιαφερομένους να προστεθεί και η Εθνική Τράπεζα.
Η νέα «καλή τράπεζα» θα λάβει απευθείας άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα ενισχυθεί από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα παράσχει τα αναγκαία κεφάλαια και θα είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας. Η νέα «καλή τράπεζα» θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που εκτιμάται πως θα είναι κοντά στο 9%, ενώ θα έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η άδεια της παλαιάς τράπεζας θα ανακληθεί και η παλαιά Αγροτική θα τεθεί σε ειδική εκκαθάριση.

Tατσάκης Γιάννης



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου