20 Ιουλ 2012

Η Αμερική ξοδεύει περισσότερα για τη Γεωργία από την Eυρώπη.


Η κατά κεφαλήν οικονομική στήριξη που απολαμβάνουν οι αγρότες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δίνεται στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το γαλλικό αγροτικό think tank Μomagri, αναλύοντας τις αγροτικές ενισχύσεις του 2010 και αποκαλύπτοντας κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: Ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους αγρότες τους με διάφορους έμμεσους τρόπους, που επίσημα δεν παρουσιάζονται ως αγροτικές ενισχύσεις.

Το 2012, οι ΗΠΑ διέθεσαν για τη γεωργία τους πάνω από 172 δισ. δολάρια, έναντι 76 δισ. ευρώ που διέθεσε η ΕΕ για τους αγρότες της.

Σύμφωνα με το Momagri, το 2010 οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν για τη γεωργία τους πάνω από 172 δισ. δολάρια, έναντι 76 δισ. ευρώ που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δικούς της αγρότες. Έτσι, η κατά κεφαλήν αγροτική δαπάνη στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 422 ευρώ, ενώ στην Ε.Ε. στα 151 ευρώ. Και μάλιστα, το χάσμα αυξάνεται συνεχώς από το 2008 ως σήμερα.
Τα πορίσματα αυτά έρχονται να διαψεύσουν τα στερεότυπα που θέλουν τους Ευρωπαίους αγρότες να είναι «κακομαθημένοι» και «βολεμένοι» σε σχέση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.
Όπως σημειώνει η έκθεση του Momagri, στις Ηνωμένες Πολιτείες, βασικός στόχος της αγροτικής πολιτικής είναι να ενθαρρύνει και να ασφαλίσει την αγροτική παραγωγή, λαμβάνοντας ως σημείο εκκίνησης τις συνθήκες της αγοράς.
Ένα άλλο ειδικό χαρακτηριστικό της αμερικανικής αγροτικής πολιτικής είναι η επισιτιστική βοήθεια, η οποία ενώ θεωρείται κοινωνικό μέτρο, στην ουσία επιδοτεί δυναμικά τον αμερικανικό αγροδιατροφικό τομέα. Τα κονδύλια που διατέθηκαν το 2010 για το σκοπό αυτό ήταν πάνω από 94 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 54% της αγροτικής δαπάνης.
Όπως σημειώνεται, η φετινή μεταρρύθμιση του Farm Bill φέτος θα αλλάξει κάποιους από τους μηχανισμούς προστασίας, διατηρώντας όμως σχεδόν ανέπαφο το ύψος της στήριξης των Αμερικανών αγροτών.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, οι αγρότες στηρίζονται κυρίως μέσω των άμεσων ενισχύσεων (64% της αγροτικής δαπάνης το 2010) που περιλαμβάνουν το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (47% της αγροτικής δαπάνης).
Η φιλοσοφία της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής έχει ως αφετηρία της τους αγρότες και είναι αποκομμένη από την παραγωγή και από τις τιμές της αγοράς. Για αυτό και, όπως σημειώνει το Momagri, η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν έχει τα εργαλεία για να αντιδράσει αποτελεσματικά στην αστάθεια των τιμών.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, αφού δεν πρόκειται να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προσκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους.
Σε δελτίο Τύπου, το γαλλικό think tank καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμπεριλάβουν στη μελλοντική ΚΑΠ ρυθμιστικούς μηχανισμούς που θα σταθεροποιούν τις τιμές και το αγροτικό εισόδημα.
Μάλιστα τονίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το γεγονός ότι εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές. Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις του φαινομένου αυτού δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα τελευταία 10 χρόνια, η ΕΕ έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές τροφίμων και ότι σήμερα εισάγει ποσότητες τροφίμων που, για να παραχθούν, θα χρειάζονταν όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Γερμανίας.


Κουρμαδάς Λεωνίδας

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου