31 Δεκ 2012

Προώθηση εξαγωγών και συμφωνία της ΚΑΠ, οι προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας.


Οι εξαγωγές και η προώθηση της συμφωνίας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014 – 2020, θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας, κατά στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Αυτό ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κ. Eamon Gilmore κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με τον Ιρλανδό αξιωματούχο, το
2013 θα αποτελέσει έτος ανάκαμψης στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως υποστήριξε ο κ. Eamon Gilmore, περίπου 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εξαγωγών, η Ιρλανδική Προεδρία θα εντείνει τις συνομιλίες της για εμπορικές συμφωνίες με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ιαπωνία, ενώ νέες συμφωνίες αναμένεται να συναφθούν με τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη.

«Με το πλεονέκτημα των στενών δεσμών της Ιρλανδίας με τις ΗΠΑ, θα εργαστούμε από κοινού για να προχωρήσει η ιδέα μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός Υπουργός Γεωργίας & Τροφίμων κ. Simon Coveney, δήλωσε ότι η «συμφωνία μέσα στο 2013 για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014 – 2020 αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, καθώς αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2013». Επίσης άλλη μια προτεραιότητα είναι η σύναψη συμφωνίας για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η οποία, όπως και η ΚΑΠ, είναι υπό εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό Υπουργό Γεωργίας, τα μέτρα για την ΚΑΠ που προτείνει η Ιρλανδική Προεδρία, αποσκοπούν στον καθορισμό υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων στην ευρωπαϊκή γεωργία και στην εξίσωση των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες, μεταξύ των ανατολικών και δυτικών κρατών μελών της ΕΕ. Βέβαια βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξει συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στο συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. «Μπορούμε να οικοδομήσουμε τις αρχές της ΚΑΠ και θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε πολύ σύντομα τις συνομιλίες, αρκεί να αποφασιστεί άμεσα ο προϋπολογισμός της», δήλωσε ο κ. Coveney.

Προβλήματα της ΚΑΠ 2014 – 2020
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας κ. Stéphane Le Foll, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης ότι «η έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ θα μπορούσε να αναβληθεί για ένα χρόνο και να ξεκινήσει από το 2015».
Από την πλευρά τους αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου, παραδέχονται ότι τα μέτρα του «πρασινίσματος» της ΚΑΠ, που συνδέουν τις άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς με φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα, είναι μάλλον απίθανο να επιβιώσουν λόγω των αναμενόμενων περικοπών στον προϋπολογισμό της.
«Τα υποχρεωτικά μέτρα για το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ, που πρότεινε η Κομισιόν πριν από 14 μήνες, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από κάποια φιλοπεριβαλλοντικά προαιρετικά μέτρα», δήλωσαν.
Πάντως ο Ιρλανδός Υπουργός Γεωργίας κ. Coveney, από την πλευρά του υποστηρίζει τη δημιουργία ενός «μενού» περιβαλλοντικών μέτρων, από το οποίο θα μπορούσαν να επιλέξουν οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποια θα εφάρμοζαν. Όπως δήλωσε όμως ο υπουργός «η Προεδρία θα έχει «ανοιχτό μυαλό» στα μέτρα για το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ, ενώ η επιλογή του «μενού» σίγουρα δεν θα προέρχεται αποκλειστικά από την Ιρλανδία».

Σταύρος Παϊσιάδης


Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου