29 Δεκ 2012

Έρχονται εγκρίσεις στα αντιχαλαζικά.


Με την έγκριση αιτήσεων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθεί από το 2013 το φετινό πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, η αυξημένη επιχορήγηση και η ένταξη της καλλιέργειας της ροδιάς στις επιλέξιμες για εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών, ανέβασε κατά πολύ το ενδιαφέρον των αγροτών για το πρόγραμμα.


Η μεγαλύτερη επιχορήγηση και η ένταξη της καλλιέργειας της ροδιάς στις επιλέξιμες φυτείες για αντιχαλαζικά αύξησαν το ενδιαφέρον.
Με την έγκριση αιτήσεων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθεί από το 2013 το φετινό πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, η αυξημένη επιχορήγηση και η ένταξη της καλλιέργειας της ροδιάς στις επιλέξιμες για εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών, ανέβασε κατά πολύ το ενδιαφέρον των αγροτών για το πρόγραμμα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2011 οι εγκρίσεις δεν ξεπερνούσαν τα 3,5 εκατ. ευρώ (ο προϋπολογισμός όλων των αιτήσεων του 2011 ήταν 5,5 εκατ. ευρώ).

Πάντως, οι δικαιούχοι του προγράμματος ενεργητικής προστασίας του 2012 αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές του νέου έτους, ενώ το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας για το 2013 δεν προβλέπεται να ανακοινωθεί πριν το Φεβρουάριο. Συνολικά το 2012 κατατέθηκαν περίπου 500 αιτήσεις και αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση τους. Εξάλλου, η διοίκηση κρίνει ιδιαίτερα επιτυχημένη την απόφαση να εντάξει φέτος για πρώτη φορά την καλλιέργεια της ροδιάς στο πρόγραμμα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που φέτος οι αιτήσεις (σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αξιολογήσεις) καλύπτουν το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος (10 εκατ. ευρώ), ενώ από αυτές αναμένεται να εγκριθούν επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δεδομένης της έγκαιρης προκήρυξής του επόμενου προγράμματος (μέσα στον Φεβρουάριο) αναφέρεται ότι όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν απορριφθεί για διάφορους λόγους ή δεν πρόλαβαν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν αίτηση θα μπορούν να το κάνουν στο πρόγραμμα του 2013.

Οι νέες δυνατότητες που έδωσε το πρόγραμμα του 2012 είναι οι εξής:

1. Δυνατότητα επιχορήγησης των αφύτευτων με καλλιέργεια αγροτεμαχίων, με δέσμευση του παραγωγού, ότι για να γίνει η παραλαβή του έργου θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη και η προβλεπόμενη καλλιέργεια.

2. Δυνατότητα επιχορήγησης αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε φυσικά πρόσωπα, στις θέσεις όπου υπάρχουν εγκατεστημένοι πετρελαιοκίνητοι αντιπαγετικοί ανεμιστήρες ισχύος 150 HP, που ο ΕΛΓΑ είχε στο παρελθόν στην κατοχή του και έχει πλέον μεταβιβάσει σε φορείς και έχει λήξει η διάρκεια ζωής τους.

3. Προσθήκη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στο πρόγραμμα επιχορήγησης εγκατάστασης αντιχαλαζικού διχτυού.

4. Αύξηση του ποσού στρεμματικής επιχορήγησης σε δενδρώδεις καλλιέργειες κατά 100 ευρώ.

5. Έγκαιρη ειδοποίηση των ενδιαφερομένων, σχετικά με τις υποχρεώσεις (υποβολή απαραίτητων δικαιολογητικών, υπεύθυνες δηλώσεις) που έχουν, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, για το 2012 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛΓΑ είναι τα εξής:

α) Η πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό, με την εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων, καθώς και τη μετατροπή των υφιστάμενων πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους.

β) Η πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα  μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια,  τα αμπέλια και τις κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα.

γ) Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της κερασιάς από τη βροχή. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται συνδυαστικά με το πρόγραμμα εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών.

δ) Η προστασία της καλλιέργειας της ροδιάς από το χαλάζι και τη βροχή. Η ένταξη της καλλιέργειας αυτής στο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί με νέα απόφαση του ΕΛΓΑ που θα ληφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης για την καταλληλότητα του προγράμματος για την καλλιέργεια αυτή, η οποία αναμένεται να υποβληθεί στον ΕΛΓΑ στις αρχές του φθινοπώρου. 


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου