29 Δεκ 2012

Ο αγροτουρισμός και η άγρια πανίδα.


Απόδραση στην άγρια φύση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίσκεψη στην Πρότυπη Μονάδα Εκτροφής Θηραμάτων «Ευρωθήραμα».


Η μονάδα βρίσκεται στη βορειοανατολική άκρη της Ελλάδας, μόλις επτά χιλιόμετρα από τη Βουλγαρία και
δεκαπέντε από την Τουρκία.  Στον Πεντάλοφο Έβρου, όπου εδράζεται το «Ευρωθήραμα», εκτρέφονται άγρια ζώα, όπως ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγούς, πέρδικες, και φασιανούς. Σε μια τεράστια έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων δρυοδάσους, τα θηράματα αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς και εμπλουτίζουν βιοτόπους και κυνηγετικές περιοχές.

Το «Ευρωθήραμα» που αποτελεί το μεγαλύτερο εκτροφείο άγριων θηραμάτων στην Ελλάδα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 ως μονάδα εκτροφής άγριων ζώων για τον εμπλουτισμό των βιοτόπων με θηράματα. Στην πορεία , ωστόσο, επέκτεινε και τις εγκαταστάσεις του και τις δραστηριότητες του στον αγροτουρισμό για να μεταμορφωθεί σε μία από τις λίγες καθετοποιημένες μονάδες  αγροτουρισμού. Έτσι, το 1998 δημιουργείται το εστιατόριο του συγκροτήματος για να ακολουθήσουν  το 2000 οι πρώτες εγκαταστάσεις του ξενώνα, και το 2005 οι επόμενες.

Μια επίσκεψη στη φύση
Σήμερα μεγάλο τμήμα του χώρου είναι επισκέψιμο και παρέχει την δυνατότητα παρατήρησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, άλλωστε ο αγροτουρισμός έχει πλήρως ενταχθεί στη λειτουργία της μονάδας. Οι εγκαταστάσεις της μονάδας, οι οποίες βρίσκονται έξω από το δάσος, περιλαμβάνουν τους ξενώνες με πετρόχτιστα δωμάτια, το εστιατόριο, μια μικρή πισίνα για τους θερινούς μήνες, τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια προκειμένου να απολαμβάνουν οι επισκέπτες περιπάτους στη φύση και τα εκθετήρια στα οποία μπορούν να δουν τα ζώα.

Η μονάδα θυμίζει ένα μικρό οικισμό στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί τηρώντας αυστηρά κάποιους κανόνες για την προσωπική πρωτίστως ασφάλεια.  Απαράβατος κανόνας για τους επισκέπτες είναι ότι δεν πλησιάζουν τα ζώα παρά μόνον όσοι εργαζόμενοι έχουν στην αρμοδιότητά τους τη φροντίδα τους.

Το ζωικό βασίλειο

Με μία βόλτα στα «σοκάκια» της μονάδας ο επισκέπτης θα εντοπίσει τους αγριόχοιρους. Τα πρώτα στελέχη αγριόχοιρων τα οποία ήταν πραγματικά άγρια ήρθαν ως μικρά γουρούνια που είχαν αιχμαλωτίσει κυνηγοί σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Μέσα στην περίφραξη υπάρχει επίσης μια ακόμη περίφραξη, έκτασης 100 στρεμμάτων, όπου ζουν και αναπαράγονται ελεύθεροι οι λαγοί. Μάλιστα δεδομένης της μεγάλης αναπαραγωγικής τους ικανότητα η μονάδα δεν είναι σε θέση να καταμετρήσει τον πληθυσμό τους! Το ελάφι, το οποίο είναι ιδιαιτέρα ανθεκτικό και το κλίμα της περιοχής το ευνοεί ακόμη περισσότερο, ανήκει επίσης στο ζωικό δυναμικό της μονάδας μαζί με το φασιανό και την πέρδικα, η παραγωγή των οποίων είναι πιο ελεγχόμενη και με βάση τους αριθμούς που ζητάει η αγορά. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου εκτροφής των ζώων, το οποίο συνακόλουθα επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας στο σύνολό της, είναι η χρήση φυσικών και βιολογικών πιστοποιημένων ζωοτροφών. Τις ζωοτροφές αυτές παράγει η μονάδα.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση
Το Ευρωθήραμα ως καθετοποιημένη επιχείρηση ασχολείται με όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας. Έτσι, με τις ζωοτροφές που παράγει εκτρέφει τα ζώα, τα οποία «εκθέτει» στο κοινό, στο οποίο προσφέρει φιλοξενία είτε διαμένοντας στους ξενώνες είτε στρώνοντας τους το τραπέζι στο εστιατόριο της μονάδας. Στο εστιατόριο επομένως προσφέρονται εδέσματα που βασίζονται αποκλειστικά σε πρώτες ύλες από το εκτροφείο της μονάδας.


Βαρδαλαχάκη Γιάννα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου