23 Δεκ 2012

Ο χυμός του σταφυλιού Concord βελτιώνει τη μνήμη.


 Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal of Agricultural and Food Chemistry δείχνει ότι τα σταφύλια της ποικιλίας Concord μπορούν να υποστηρίξουν τη γνωστική λειτουργία σε ορισμένους πληθυσμούς.

Οι πολυφαινολικές ενώσεις (που, μεταξύ άλλων, βρίσκονται στα σταφύλια, στα μούρα, στις φράουλες, στα βακκίνια) και ιδίως τα φλαβονοειδή, έχουν συσχετιστεί με οφέλη για την
υγεία καθώς και με βελτίωση της γνωστικής και της νευρωνικής λειτουργίας κατά τη γήρανση.

Ο χυμός του σταφυλιού Concord περιέχει πολυφαινόλες, ανθοκυάνες και φλαβονοειδή. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση χυμού από σταφύλια βελτιώνει την υγεία του ανθρώπου.

Στην παρούσα μελέτη, άτομα μέσης ηλικία 77 ετών, με ήπια γνωστική εξασθένηση εισήχθησαν σε μία τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, κατά την διάρκεια της οποίας έπιναν είτε 100% χυμό σταφυλιού Concord ή ποτό με γεύση σταφυλιού (placebo) καθημερινά για 16 εβδομάδες. Έγιναν εκτιμήσεις της λειτουργίας της μνήμης και της ενεργοποίησης του εγκεφάλου πριν και μετά την παρέμβαση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός σταφυλιού Concord βελτιώνει ορισμένες πτυχές της λειτουργίας της μνήμης και αυξάνει τη ροή του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ιδίως στις περιοχές που εμπλέκονται στην μνήμη εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μάθηση και η διατήρησή της δεν βελτιώθηκαν. Παρ 'όλα αυτά, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η μελέτη παρέχει περαιτέρω αποδείξεις ότι ο χυμός σταφυλιού Concord μπορεί να ενισχύσει τη νευρογνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους με ήπια έκπτωση της μνήμης.

Πηγή: ift

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου