29 Δεκ 2012

Τα φαβορί της νέας χρονιάς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.


Κατοχύρωση των υψηλών τιμών του 2012, στα σημαντικότερα αγροτικά εμπορεύματα υπόσχεται το νέο έτος. Πρωταγωνιστές των εξελίξεων σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές είναι το βαμβάκι, το καλαμπόκι, η ζάχαρη αλλά τα ζωικά προϊόντα. Νέα ρεκόρ στα σιτηρά και ανοδική πορεία στο ελαιόλαδο διαφαίνεται λόγω των μειωμένων αποθεμάτων.


Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κατοχύρωση των υψηλών τιμών τουλάχιστον για έξι μήνες, στα δημητριακά και τα προϊόντα κρέατος, ενώ στο βαμβάκι και τη ζάχαρη, αναμένονται ανοδικές τάσεις σε υψηλότερα επίπεδα.
Με υψηλές τιμές υποδέχεται το 2013 τα σημαντικότερα αγροτικά εμπορεύματα φυτικής και ζωικής προέλευσης, εξαιτίας των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Μάλιστα οι προοπτικές για τη νέα χρονιά κάνουν λόγο για κατοχύρωση των υψηλών τιμών τουλάχιστον για έξι μήνες, στα δημητριακά και τα προϊόντα κρέατος, ενώ στο βαμβάκι και τη ζάχαρη, αναμένονται ανοδικές τάσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, τα αγροτικά προϊόντα, με κύριο άξονα τα δημητριακά, έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή στην οποία γίνεται μια πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση της πραγματικής τους αξίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως, ενώ την προηγούμενη δεκαετία πρωταγωνιστές με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο ήταν τα μέταλλα όπως ο χρυσός, ο σίδηρος και ο χαλκός, για το 2012, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, την υψηλότερη άνοδο σημειώνουν το σιτάρι, η σόγια και το καλαμπόκι.

Το νέο ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο στη διεθνή τιμή του καλαμποκιού προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στα υπόλοιπα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους, όσο και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Η επίδραση των υψηλών τιμών του καλαμποκιού αγγίζει ακόμα και την αγορά του βαμβακιού, αφού ο ανταγωνισμός για τις εκτάσεις μεταξύ των εαρινών καλλιεργειών αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένος, με το βαμβάκι να χάνει σε εκτάσεις, αλλά να κερδίζει σε τιμή.

Η αρχή έγινε την περίοδο 2007/08 όταν οι υψηλές τιμές των δημητριακών και των ελαιούχων σπόρων προκάλεσαν κοινωνικές αναταραχές σε αρκετές περιοχές της Αφρικής. Ακολούθησε η άνοδος των τιμών την περίοδο 2010/11 μετά την απαγόρευση των εξαγωγών των δημητριακών από τη Ρωσία, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής.

Κατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου