26 Δεκ 2012

Αλλεργία στα μπαχαρικά.


Μόλις 2-3% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη πάσχουν από αλλεργία στα μπαχαρικά και αναγκάζονται να απέχουν με κάθε τρόπο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το American College of Allergy στην Καλιφόρνια. Τα μπαχαρικά είναι από τα πιο χρησιμοποιημένα συστατικά σε τροφές, καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης των δοντιών. Δυστυχώς οι επίσημοι φορείς παγκοσμίως δεν επιβάλλουν
την αναγραφή των μπαχαρικών ως συστατικά σε συσκευασμένα προϊόντα και επομένως όσοι πάσχουν δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν και να φυλαχτούν. Αν και τα κρούσματα αλλεργίας από μπαχαρικά είναι μόλις το 2% του συνόλου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται διάγνωση σε όλες τις περιπτώσεις, αφού το συγκεκριμένο είδος δύσκολα εντοπίζεται με εξετάσεις στο αίμα. Μάλιστα αναμένεται αύξηση των περιστατικών καθώς διευρύνεται ο κύκλος των προϊόντων που περιέχουν μπαχαρικά. Ασθενείς πολλές φορές φτάνουν στα άκρα αποφεύγοντας προληπτικά αγαπημένες συνήθειες και τροφές. Λόγω της ευρείας χρήσης μπαχαρικών στα καλλυντικά, οι γυναίκες είναι οι καταναλώτριες που κινδυνεύουν περισσότερο. Πολλά είδη μακιγιάζ, body oils, οδοντόπαστες και αρώματα περιέχουν μπαχαρικά. Στις τροφές οι πιο συνήθεις αλλεργίες είναι στην κανέλλα, το σκόρδο, τη βανίλια και το μαύρο πιπέρι. Όσο πιο καυτερό το μπαχαρικό, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για αλλεργία. Το βράσιμο, το ψήσιμο και το τηγάνισμα μειώνουν την οξύτητα της αλλεργίας. Αν έχετε οποιαδήποτε υποψία, λάβετε τα μέτρα σας καθώς προκαλείται όχι μόνο με βρώση αλλά ακόμα και με την αφή.

Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Πηγή:www.otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου