Την περίοδο του χειμώνα χρειαζόμαστε τρόφιμα που θα μας
προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και τόνωση. Δείτε μερικά από αυτά
Κλημεντίνες
Οι κλημεντίνες με το υπέροχο άρωμα και τις λίγες
θερμίδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα
φρούτα του χειμώνα. Παράλληλα, έχουν διάφορες ιδιότητες που τις κατατάσσουν
στα
φρούτα που είναι εξαιρετικά για την υγεία μας. Τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και τα λεμονοειδή
συστατικά, που περιέχουν είναι
ενώσεις με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση . Φαίνεται πως μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του
οργανισμού εναντίον ορισμένων ασθενειών, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου,
καρδιαγγειακά νοσήματα ή εκφυλιστικές νόσοι. Τα καροτενοειδή είναι, επίσης,
απαραίτητα για την παραγωγή της βιταμίνης Α, και το σώμα τα
μετατρέπει σε βιταμίνη Α- ανάλογα
με τις ανάγκες του. Οι κλημεντίνες μας δίνουν επίσης βιταμίνη
C, η οποία είναι γνωστή για τις τονωτικές της ιδιότητες και για την
ενίσχυση που παρέχει στο ανοσοποιητικό
μας σύστημα.
Ρόδι
Ο χυμός του ροδιού
περιέχει μεγάλη ποσότητα ωφέλιμων αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην πρόληψη πολλών ασθενειών (γίνονται
έρευνες για τον καρκίνο του προστάτη).
Φαίνεται πως μπορεί να προστατεύει από την
αθηροσκλήρωση (= εναπόθεση λίπους στο τοίχωμα των αρτηριών) και
γενικότερα από καρδιαγγειακές παθήσεις,
καθώς αυξάνει την αντιοξειδωτική κατάσταση του αίματος. Το ρόδι διαθέτει επίσης
αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες, ιδανικές για να βοηθήσει
το σώμα μας, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να μειώνονται και ξεκινούν οι
διάφορες «ασθένειες του χειμώνα».
Πράσο
Το πράσο είναι ένα λαχανικό της οικογένειας των
lilliacae, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Έχει πολύ λίγες θερμίδες, ενσωματώνεται εύκολα σε σούπες, πίτες και
άλλα φαγητά και είναι ένας σύμμαχος για
την υγεία . Περιέχει αντιοξειδωτικά της ομάδας των φλαβονοειδών - τις
καμφερόλες, που βοηθούν στην προστασία
από τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τις ελεύθερες ρίζες. Στις καμφερόλες
έχουν αποδοθεί και οι πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες του πράσου. Τέλος, το πράσο έχει το πλεονέκτημα ότι
είναι πηγή πολύτιμων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Περιέχει Βιταμίνες Α, Β6 και Β9 & C, καθώς
και χαλκό & σίδηρο.
Ακτινίδιο
Το ακτινίδιο είναι χωρίς
αναμφίβολα ένα από τα φρούτα που
καταναλώνονται πολύ το φθινόπωρο και το χειμώνα. Μας δίνουν
αρκετές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες εκτός από τη διευκόλυνση της εντερικής
λειτουργίας, συμβάλλουν στη ρύθμιση του
σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C, που
όπως αναφέρθηκε ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορεί να φανεί
χρήσιμη στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων του χειμώνα (κρύωμα, συνάχι κλπ)
Καρύδια
Είναι πλούσια σε «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά, που είναι
πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Χάρη σ’ αυτά τα καλά λιπαρά η πρόσληψη καρυδιών –
στο πλαίσιο ενός υγιεινού διαιτολογίου- μπορεί να βοηθήσει στην φροντίδα των
σωστών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα.Τα καρύδια είναι επίσης καλή πηγή
αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά, είναι δραστικές ενώσεις που παρεμποδίζουν
τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών (γίνονται σχετικές έρευνες που
αφορούν καρκίνο, χρόνια νοσήματα και νοσήματα που συνδέονται με γήρανση). Τα
καρύδια προσφέρουν στον οργανισμό διαιτητικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην
πρόληψη της δυσκοιλιότητας και
συμβάλλουν στην προστασία εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου
2. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στην
πρόληψη καρυδιών , καθώς περιέχουν πολλά
λιπαρά. Απαιτείται η συμβουλή διαιτολόγου για εξατομικευμένη οδηγία σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη καρυδιών.
Κολοκύθα
Χάρη στα καροτενοειδή συστατικά της, όπως είναι το
β-καροτένιο και η λουτεΐνη, η κολοκύθα προσφέρει στον οργανισμό πολλά
αντιοξειδωτικά. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην
ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τώρα
που οι θερμοκρασίες πέφτουν και ο οργανισμός γίνεται πιο ευάλωτος. Η λουτεΐνη, που περιέχεται στην κολοκύθα, προστατεύει την ωχρά κηλίδα και τον
αμφιβληστροειδή από το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι από τον κίνδυνο της
εκφύλισης της και από τον κίνδυνο του
καταρράκτη.
Κρεμμύδι
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση λαχανικών
της οικογένειας lilliacees, όπως τα
κρεμμύδια, το σκόρδο ή κρεμμύδια μπορούν πιθανόν να συμβάλλουν στην προστασία
από ορισμένες μορφές καρκίνου. Διάφορες μελέτες διερευνούν αν η καθημερινή
κατανάλωση, συμβάλλει στη μείωση των επίπεδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα και
στη μείωση της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, θεωρούνται που είναι υπεύθυνα για ορισμένες περιπτώσεις θρόμβωσης και
καρδιαγγειακών νόσων. Το κρεμμύδι είναι χαμηλό σε θερμίδες, ένα ωμό
κρεμμύδι είναι περίπου 35 kcal. Έχει επίσης το πλεονέκτημα να δίνει ξεχωριστή
γεύση σε πολλά φαγητά.
Τεύτλα
Τα τεύτλα ανήκουν στα
λαχανικά που έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, εν μέρει επειδή
περιέχουν Μπεταλαϊνες ( Betalains), μια οικογένεια χρωστικών που δίνει το πολύ έντονο χρώμα τους
και σπάνια βρίσκεται σε άλλα φυτά. Τα τεύτλα είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή
βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή
λειτουργία του οργανισμού. Έχει φανεί ότι συμβάλλουν στη μείωση κινδύνου
εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και στη μείωση κινδύνου εμφάνισης
εκφυλιστικών νόσων και οστεοπόρωσης.
Μπρόκολο
Τα μπρόκολα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και
βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη C τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι θα
προστατεύσει από ασθένειες του χειμώνα, όπως τα κρυολογήματα. Το μπρόκολο είναι
επίσης πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών.
Μην ξεχάσετε να τα βάλετε στο μενού!
Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει
συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται
εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον
διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά
αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά
δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική
πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους
ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα
Ξενάκη Δήμητρα, PhD in Molecular & Structural Chemistry of Foods
Στεργίου Μαργαρίτα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Πηγές:
Lin N, Sato T, et al.
Novel anti-inflammatory actions of nobiletin, a citrus polymethoxy flavonoid,
on human synovial fibroblasts and mouse macrophages. Biochem Pharmacol 2003
June 15;65(12):2065-71.
Raphael TJ, Kuttan G.
Effect of naturally occurring triterpenoids glycyrrhizic acid, ursolic acid,
oleanolic acid and nomilin on the immune system. Phytomedicine
2003;10(6-7):483-9.
Manners GD. Citrus limonoids: analysis,
bioactivity, and biomedical prospects. J Agric Food Chem 2007;55:8285-94
Benavente-Garcia O, Castillo J. Update on uses
and properties of citrus flavonoids: new findings in anticancer,
cardiovascular, and anti-inflammatory activity. J Agric Food Chem
2008;56:6185-205
Yu J, Wang L, et al. Antioxidant activity of
citrus limonoids, flavonoids, and coumarins. J Agric Food Chem 2005 March
23;53(6):2009-14.
Shukla M, Gupta K, et al. Consumption of
hydrolyzable tannins-rich pomegranate extract suppresses inflammation and joint
damage in rheumatoid arthritis. Nutrition 2008;24:733-43.
Kotwal GJ. Genetic diversity-independent
neutralization of pandemic viruses (e.g. HIV), potentially pandemic (e.g. H5N1
strain of influenza) and carcinogenic (e.g. HBV and HCV) viruses and possible
agents of bioterrorism (variola) by enveloped virus neutralizing compounds
(EVNCs). Vaccine 2008;26:3055-8.
Haidari M, Ali M, Ward CS, III, Madjid M.
Pomegranate (Punica granatum) purified polyphenol extract inhibits influenza
virus and has a synergistic effect with oseltamivir. Phytomedicine
2009;16:1127-36.
Proteggente AR, Pannala AS, et al. The
antioxidant activity of regularly consumed fruit and vegetables reflects their
phenolic and vitamin C composition. Free Radic Res 2002 February;36(2):217-33.
Collins BH, Horska A, Hotten PM et al.
Kiwifruit protects against oxidative DNA damage in human cells and in vitro.
Nutr Cancer. 2001;39:148-153.
Lampe JW. Health effects of vegetables and
fruit: assessing mechanisms of action in human experimental studies. Am J Clin
Nutr. 1999;70:475S-490S.
Halvorsen BL, Holte K,
et al. A systematic screening of total antioxidants in dietary plants. J Nutr
2002 March;132(3):461-71.
Anderson KJ, Teuber
SS, et al. Walnut polyphenolics inhibit in vitro human plasma and LDL
oxidation. J Nutr 2001 November;131(11):2837-42.
Cerda B, Tomas-Barberan FA, Espin JC.
Metabolism of antioxidant and chemopreventive ellagitannins from strawberries,
raspberries, walnuts, and oak-aged wine in humans: identification of biomarkers
and individual variability. J Agric Food Chem 2005 January 26;53(2):227-35.
Krinsky NI, Johnson EJ. Carotenoid actions and
their relation to health and disease. Mol Aspects Med 2005
December;26(6):459-516
Ribaya-Mercado JD, Blumberg JB. Lutein and
zeaxanthin and their potential roles in disease prevention. J Am Coll Nutr 2004
December;23(6 Suppl):567S-87S.
Stintzing FC.
Functional properties on anthocyanins and betalains in plants, food, and in
human nutrition. Trends in Food Science & Technology 2004;15:19-38.
Jiratanan T, Liu RH.
Antioxidant activity of processed table beets (Beta vulgaris var, conditiva)
and green beans (Phaseolus vulgaris L.). J Agric Food Chem 2004 May
5;52(9):2659-70.
Graf BA, Milbury PE, Blumberg JB. Flavonols,
flavones, flavanones, and human health: epidemiological evidence. J Med Food
2005;8(3):281-90.
Lanzotti V. The analysis of onion and garlic.
J Chromatogr A 2006 April 21;1112(1-2):3-22.
Kawamoto E, Sakai Y, et al. Effects of boiling
on the antihypertensive and antioxidant activities of onion. J Nutr Sci
Vitaminol (Tokyo) 2004 June;50(3):171-6.
Calderon-Montano JM,
Burgos-Moron E, Perez-Guerrero C, et al. (2011) A Review on the Dietary
Flavonoid Kaempferol. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry 11, 298-344.
Kevers C, Falkowski M, Tabart J et al. (2007)
Evolution of antioxidant capacity during storage of selected fruits and
vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55, 8596-8603
Li YY, Zhang T, Korkaya H et al. (2010)
Sulforaphane, a Dietary Component of Broccoli/Broccoli Sprouts, Inhibits Breast
Cancer Stem Cells. Clinical Cancer Research 16, 2580-2590.
Vermeulen M, Klopping-Ketelaars IWAA, van den
Berg R et al. (2008) Bioavailability and Kinetics of Sulforaphane in Humans
after Consumption of Cooked versus Raw Broccoli. Journal of
Agricultural and Food Chemistry 56, 10505-10509.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου