22 Ιαν 2013

Ταξινόμηση τροφίμων.


Γενικά για τα χιλιάδες είδη τροφίμων που καταναλώνει σήμερα ο άνθρωπος έχουν προταθεί διάφορα συστήματα ταξινόμησης.
Έτσι τα τρόφιμα διακρίνονται κυρίως σε δύο κύριες κατηγοριες: στα
"φυτικής προέλευσης", που δικρίνονται επιμέρους ανάλογα του είδους τους ή της ανατομίας τους (καρποί, φύλλα, κόνδυλοι κ.λπ.) και
"ζωικής προέλευσης", που διακρίνονται επιμέρους ανάλογα της ταξινόμησής τους (ιχθύες, πουλερικά κ.λπ.), ή με βάση τους εδώδιμους ιστούς και προϊόντα (ήπαρ, κρέας, αυγά, γάλα κ.λπ.).
Άλλη διαδεδομένη ταξινόμηση τροφίμων γίνεται ανάλογα με την επεξεργασία τους και τον
χρόνο
διάθεσής των, σε:
"νωπά τρόφιμα", που καταναλώνονται χωρίς προηγούμενη κατεργασία, εκτός της διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας, και σε
"συντηρημένα" τρόφιμα" που έχουν υποστεί κατεργασία προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος διάθεσής των στο εμπόριο όπως π.χ.
τα αποξηραμένα,
τα καπνιστά,
τα κατεψυγμένα,
τα κονσερβοποιημένα,
τα παστά,
τα παστεριωμένα κ.λπ.
Μια τρίτη ακόμη ταξινόμηση τροφίμων γίνεται με βάση τη θρεπτική τους αξία σε
πρωτεϊνούχα,
λιπαρά,
υδατανδρακούχα,
ή ανάλογα της γαστρονομικής τους αξίας, ή ακόμα και σε συνδυασμό με τις θερμίδες εκάστου αυτών.
Γενικά όμως, σήμερα, τα τρόφιμα διακρίνονται σε εννέα βασικές κατηγορίες που καθιερώθηκαν και ως είδη μεταφορών οι οποίες και είναι:
Σιτηρά και προϊόντα αυτών
Αμυλούχες ρίζες (κόνδυλοι)
Όσπρια
Φρούτα και λαχανικά
Κονσερβοποιημένα (φρούτα, κομπόστες, μαρμελάδες, σάκχαρα και σιρόπια)
Κρέας, ψάρια και αυγά.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Λίπη και έλαια, και
Ποτά.

Πηγή:  http://trofimos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου