4 Ιουν 2013

Περί τα 28 με 30 λεπτά το κιλό η «δίκαιη τιμή» για τα συμπύρηνα.

Προϋποθέσεις για βελτίωση των τιμών παραγωγού στο βιομηχανικό ροδάκινο προδιαγράφονται με βάση την εικόνα της μειωμένης (μέχρι και 50%) παραγωγής που αναμένεται φέτος στη Μακεδονία, καθώς ο βροχερός καιρός που επικράτησε την περίοδο της ανθοφορίας δεν επέτρεψε την σωστή καρπόδεση και ανάπτυξη των καρπών (καρπόπτωση).

Με όλους τους εμπλεκόμενους να αναγνωρίζουν τις σημαντικές
απώλειες παραγωγής και με τον ΕΛΓΑ να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την απώλεια εισοδήματος, αυτό το οποίο θα έχει ενδιαφέρον είναι η τιμή την οποία θα «κόψει» η βιομηχανία.
Έτσι, με όλους τους εμπλεκόμενους (παραγωγούς, μεταποιητικές και δημόσιες αρχές) να αναγνωρίζουν τις σημαντικές απώλειες παραγωγής (αναμένονται περί τους 300.000 τόνους έναντι 400.000 τόνων πέρσι)  και με τον ΕΛΓΑ να μην αναλαμβάνει μέχρι στιγμής καμιά πρωτοβουλία για την αναπλήρωση έστω και μέρους των απωλειών εισοδήματος, αυτό το οποίο θα έχει ενδιαφέρον της επόμενες μέρες είναι η τιμή την οποία θα «κόψει» η βιομηχανία.

Σημειωτέον ότι τα τελευταία 24ωρα η πλευρά των ιδιωτών κονσερβοποιών επιχειρεί να διαμορφώσει ένα κλίμα συγκράτησης των τιμών παραγωγών κοντά στα περυσινά επίπεδα που με δυσκολία προσέγγιζαν τα 25 λεπτά το κιλό. Μια τέτοια εξέλιξη θα αδικούσε το προϊόν και την προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά των καλλιεργητών εκπρόσωποι των οποίων τονίζουν ότι μια δίκαιη τιμή για τις συνθήκες της φετινής χρονιάς θα ήταν μεταξύ 28 και 30 λεπτών το κιλό.

«Είναι μια τιμή που δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να συνεχίσει την απαιτητική καλλιεργητική φροντίδα της ροδακινιάς, ενώ ταυτόχρονα κρατάει στο παιχνίδι των διεθνών αγορών την ελληνική κομπόστα και την εγχώρια βιομηχανία που τον τελευταίο καιρό δείχνει να διευρύνει την παρουσία της σε όλο τον κόσμο», τονίζει στο AgroNews o Παναγιώτης Κριτίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ροδακινοπαραγωγών Προφήτης Ηλίας της Πέλλας.

Σημειωτέον ότι τα πρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα φεύγουν φέτος από τον παραγωγό με τιμή που κυμαίνεται από 60 μέχρι 80 λεπτά το κιλό, τιμή που είναι αισθητά βελτιωμένη, ειδικά για τις καλές ποιότητες. 
    
Την ύπαρξη αποθεμάτων από την περασμένη χρονιά επιχειρεί να προβάλει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Αποστόλου για να προλάβει τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στις τάξεις των παραγωγών. Έτσι, ενώ αναγνωρίζει τη μειωμένη παραγωγή που αναμένεται φέτος, αφήνει να εννοηθεί ότι η διεθνής ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν (κομπόστα) θα μπορούσε να ικανοποιηθεί σε ένα μέρος από τα αποθέματα που διαθέτουν οι βιομηχανίες. Ωστόσο ο κ. Αποστόλου αποφεύγει επιμελώς να δώσει στοιχεία για το επίπεδο αυτών των αποθεμάτων τα οποία σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του χώρου είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις παραγγελίες, χωρίς να υπάρξει ολοκληρωτική (και τα κοτσάνια) απορρόφηση της νέας παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων.

Όμφακες εισίν

Στον μύθο του Αισώπου και στα σταφύλια της αλεπούς που ήταν αγίνωτα (όμφακες εισίν)
παραπέμπουν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΕ στο πρακτορείο ΑΠΕ που σπεύδει να διαμορφώσει το κλίμα για τις τιμές στα συμπύρηνα με βάση τα στενά συμφέροντα της βιομηχανίας.
 
Έτσι, ενώ αναγνωρίζει ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη έως και 50%, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, την ίδια στιγμή σπεύδει να τονίσει ότι τα αποθέματα στις βιομηχανίες εκτιμάται πως θα φέρουν την ισορροπία κι έτσι η τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς με το ελληνικό προϊόν θα διεξαχθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου, η φετινή παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τα καιρικά φαινόμενα και, βάσει εκτιμήσεων, αναμένεται να διαμορφωθεί ίσως λίγο πάνω από τους 300.000 τόνους.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Αποστόλου, δεν αναμένονται προβλήματα στην τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς, αφού τα διαθέσιμα αποθέματα (πάνω από τέσσερα εκατομμύρια κιβώτια) είναι ικανά να καλύψουν το κενό που ενδεχομένως δημιουργηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, η παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου ανήλθε σε 440.000 τόνους, καταγράφοντας αύξηση έναντι του 2011, οπότε και είχε διαμορφωθεί στους 365.000 τόνους. Από τους 440.000 τόνους, οι 310.000 αγοράστηκαν σε τιμή κομπόστας από τις κονσερβοποιίες, 80.000 σε τιμή χυμού και 35.000 οδηγήθηκαν στην κατάψυξη. Από τους 310.000 τόνους, μόνο οι 260.000 έγιναν τελικά κομπόστα, ενώ οι υπόλοιποι 52.000 οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση, αφού ήταν δεύτερης ποιότητας. Έτσι, στη χυμοποίηση «κατευθύνθηκαν» τελικά συνολικά συνολικά 132.000 τόνοι.

Τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98%, εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη - και συγκεκριμένα τη Γερμανία - και κατά δεύτερο λόγο στη Ρωσία, αλλά και την Ταϊλάνδη. Σχετικά με την Κίνα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του ελληνικού ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου μας υπενθύμισε ότι, πέρυσι, εξήχθησαν στην ασιατική αυτή χώρα 2.000 τόνοι «εκλεκτής» κομπόστας και, φέτος, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τους 4.000 τόνους.

«Οι βροχοπτώσεις και ο παγετός τον Μάρτιο μας έκαναν μεγάλη ζημιά» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο παραγωγός Κώστας Λιολιόπουλος από την Ημαθία, επισημαίνοντας ότι, συνολικά φέτος, η παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου αναμένεται μειωμένη από 30% έως και 50%. Από την πλευρά του, ο επίσης παραγωγός Γιάννης Βράνας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, η ζημιά, σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερβεί και το 80%.

Αυτά που φαίνεται να πηγαίνουν καλά είναι τα επιτραπέζια ροδάκινα, εκτιμά ο κ. Λιολιόπουλος, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα, ο καιρός να «συμμαχήσει» με τους αγρότες και να σταματήσουν οι αέρηδες που τα μαλακώνουν.

Σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή, οι αλλοδαποί εργάτες θα κληθούν και πάλι να «σώσουν την κατάσταση» αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να δουλέψουν στα χωράφια, όπου το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 25 ευρώ/ημέρα. Μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε σχετική αγγελία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ενδιαφέρον εκδήλωσαν 1850 αλλοδαποί εργάτες και μόλις 22 Έλληνες! Ανάλογη ήταν η εικόνα και πέρυσι, αφού όσοι Έλληνες παρουσιάστηκαν για δουλειά, εγκατέλειψαν πολύ γρήγορα γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν άντεξαν τα ωράρια αλλά και το γεγονός ότι απαιτείται επταήμερη απασχόληση.

Στο μεταξύ, όπως λέει ο κ. Βράνας, εντός του Ιουνίου αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή για το προϊόν και ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, οι ροδακινοπαραγωγοί στόχευαν στα 0,31 λεπτά/κιλό και τελικά πέτυχαν τιμή 0,20-0,25 λεπτά/κιλό στο συμπύρηνο, εκ των οποίων τελικά έβαλαν στην «τσέπη» τους 0,15-0,17 λεπτά/κιλό, αφού το υπόλοιπο ποσό κρατήθηκε από τις συνεταιριστικές για τα έξοδά τους.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 0,20 λεπτά/κιλό και γι' αυτό, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «η χασούρα δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί».

Καλύτερη η κατάσταση στη Λάρισα

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Άργισας (νομός Λάρισας) Αλέξανδρος Παντραλέξης ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η κατάσταση στην περιοχή του είναι καλύτερη έναντι της εικόνας που παρουσιάζει η Μακεδονία, αφού, όπως είπε, «ο καιρός φαίνεται μας λυπήθηκε». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφεται μειωμένη και στο νομό Λάρισας η παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου, απλώς «δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλες περιοχές της χώρας».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η συγκομιδή και στην περιοχή αυτή αναμένεται να γίνει κατά 80% από αλλοδαπούς - Αλβανούς και Πακιστανούς πρωτίστως - με το μεροκάματο να διαμορφώνεται γύρω στα 20 ευρώ/ημέρα.

Επισημαίνεται ότι, στο σύνολό τους οι παραγωγοί δήλωσαν ικανοποιημένοι με την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς που έβγαλε στον «αέρα» - πιλοτικά μεν ακόμα - το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και εξέφρασαν την ελπίδα να επεκταθεί γρήγορα σε όλους.

Πανάγος Γιάννης


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου