6 Ιουν 2013

Που βρίσκεται η διαδικασία της δημιουργίας του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Μέχρι τέλος Ιουνίου, αν τηρηθεί κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθεί η σύσταση και στη συνέχεια η λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η «υπόθεση ΤΑΕ», αυτό το διάστημα βρίσκεται μεταξύ Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και Τραπεζών. Ειδικότερα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα συνεπενδύσουν ίδια
κεφάλαιά τους μαζί με κεφάλαια του ΥπΑΑΤ για τη δημιουργία του ΤΑΕ, «έκλεισε» στις 8 Μαΐου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ενδιαφέρον εκδήλωσαν 8 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά το Δ.Σ. του ΕΤΕΑΝ και η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, απέρριψε 2 ή τρεις προτάσεις.

Σήμερα η διαδικασία βρίσκεται στις ενστάσεις που υποβάλλουν οι τράπεζες που απορρίφθηκαν προς το ΕΤΕΑΝ και ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Αυτό που περιμένει το ΥπΑΑΤ είναι η απόφαση για το ποιος θα είναι συνεπενδυτής στο ΤΑΕ. «Το θετικό είναι ότι υπάρχει ανταγωνισμός καθώς και οι τράπεζες ενδιαφέρονται για τον αγροτικό κλάδο», αναφέρουν στον ΑγροΤύπο στελέχη του ΥπΑΑΤ απαντώντας σε ερώτησή μας για την πορεία της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όταν αποφασιστεί ο συνεπενδυτής/τες μετά θα συνεδριάσει η επενδυτική επιτροπή ώστε να εγκρίνει ή όχι το αποτέλεσμα. Εν συνεχεία θα υπογραφεί η συμφωνία συνεπένδυσης μεταξύ των τραπεζών και του ΕΤΕΑΝ. Η παραπάνω διαδικασία αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις όσον ασχολούνται με το θέμα – ακόμα και μέσα στον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου.Να σημειωθεί ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα επιλεγούν, θα πρέπει να επενδύσουν ίδια κεφάλαια, τα οποία μαζί με τα κεφάλαια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα διαμορφώσουν συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο ύψους 253 εκατ. ευρώ.

Με τα κεφάλαια αυτά, μέσω του ΤΑΕ, θα παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες που επενδύουν στα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121), σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (Μέτρο 123Α) και σε αυτούς που κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων των μέτρων 311, 312, 313Β του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χρήστος Διαμαντόπουλος



Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου