5 Ιουν 2013

Αμερικανικά funds ψάχνουν επενδύσεις σε ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις.

Προσδοκίες για προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σε εγχώριες επιχειρήσεις με αγροτικό προσανατολισμό, ως αποτέλεσμα της δυναμικής που εμφανίζει ο κλάδος, έχει «καλλιεργήσει» το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις που ψηφίστηκε εσχάτως από τη Βουλή. Το πρώτο crash test, μάλιστα, για το τι «ψάρια πιάνει» η νέα νομοθεσία, αναμένεται στο Greek Road Show που πραγματοποιείται το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης 5 6 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή
θεσμικών επενδυτών.

Το 54% των funds που συμμετέχουν έκανε μια πρώτη γνωριμία με την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα τον Οκτώβρη του 2012, όταν είχε γίνει το πρώτο ανάλογο road show στην αμερικανική πόλη.
Στη διήμερη εκδήλωση που οργανώνεται από την ΕΧΑΕ με την ομπρέλα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μετέχουν 28 εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν πάνω από 310 προγραμματισμένες επαφές. Μάλιστα το 46% των funds που συμμετέχουν δείχνουν για πρώτη φορά ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ το 54% έκανε μια πρώτη γνωριμία με την Ελλάδα, τον Οκτώβρη του 2012, όταν είχε γίνει ανάλογο road show στην αμερικανική πόλη. Στις φετινές παρουσιάσεις θα συμμετέχουν επίσης το ΤΑΙΠΕΔ, και το Invest in Greece.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στην παρουσίαση της νέας νομοθεσίας, καθώς προάγει τη δημιουργία ανώνυμων εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιριών κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και ανώνυμων εταιριών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Στις κατηγορίες που αφορούν τις επιχειρηματικές συμμετοχές, το ΧΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού, κατά δήλωση του προέδρου του Σωκράτη Λαζαρίδη, τουλάχιστον 5-6 μεγάλοι ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για συμμετοχές υπό μορφή ομαδοποιημένων επενδύσεων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον ακουμπά και στους τομείς της ενέργειας και του real estate – κατασκευών.

Ομαδοποίηση επενδύσεων
Το Χρηματιστήριο πάντως είχε από πέρσι  -ιδιαίτερα όσον αφορά στον αγροτικό τομέα- ξεκινήσει να προωθεί μικρές αγροτικές επιχειρήσεις και μάλιστα τις είχε παρουσιάσει μαζικά στο road show της Νέας Υόρκης. Επειδή, το μέγεθος των επιχειρήσεων στην αγροτική οικονομία είναι σχετικά μικρό και άρα απαγορευτικό για μεγάλες επενδύσεις, ο αγροτικός τομέας είναι από αυτούς που μπορούν περισσότερο από κάθε άλλο να αξιοποιήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο και την ομαδοποίηση επενδύσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επένδυσης από ξένα funds που εκδηλώνουν ενδιαφέρον και να διαμορφώσουν «καλάθια συμμετοχών»  και  στη συνέχεια να εισαγάγουν στο Χρηματιστήριο τα μερίδιά τους. Με αυτόν το τρόπο τα μερίδιά τους θα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α., κάτι το οποίο αποτελεί κι έμμεση εισαγωγή των εταιρειών αυτών στο Χρηματιστήριο και να τους εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για μία πιo εξωστρεφή συμπεριφορά.

Λιάμης Λεωνίδας


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου