20 Ιουν 2013

Με το «σταγονόμετρο» οι επιστροφές ΦΠΑ – «λίγα αλλά γρήγορα» λένε οι αγρότες.

«Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι», λένε εφέτος οι παραγωγοί της χώρας, που παρέδωσαν αγροτικά προϊόντα και περιμένουν την ούτως ή άλλως «κουρεμένη» επιστροφή του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρκετές περιοχές της χώρας, το νέο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών οδηγεί σε… «κούρεμα» τις επιστροφές που λαμβάνουν οι παραγωγοί. Αυτό γίνεται γιατί η πλειοψηφία των παραγωγών φτάνει στο σημείο να
μην υποβάλλει τιμολόγια και νόμιμα παραστατικά, για να μην ξεπεράσει το πλαφόν που έθεσε το υπουργείο και με βάση το οποίο μπαίνει «κόφτης» στα ποσά. Η συγκεκριμένη τακτική έχει ως αποτέλεσμα το… «κούρεμα» των επιστροφών ασφαλώς, ωστόσο επισπεύδει την επιστροφή των ποσών.

Όσοι πάλι υποβάλλουν τιμολόγια για ποσά επιστροφής πάνω από το όριο που θέτει το ΥΠΟΙΚ, ενδέχεται να μην ξεμπερδέψουν με τις επιστροφές πριν το εννιάμηνο. Πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Τσαυτάρης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στο ΥΠΑΑΤ, πως οι επιστροφές θα καταβληθούν μέχρι το Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως όσοι παραγωγοί απευθύνονται στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αποφεύγουν την ταλαιπωρία.


Καθυστερήσεις στην ένταξη εφοριών της χώρας στο TAXISnet

Την ίδια ώρα, στο γεγονός ότι πολλές ΔΟΥ της χώρας δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο ΤΑΧΙSnet, αποδίδει τις καθυστερήσεις το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκου το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής; «Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 10263/26/4/2013 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Κουτσούκος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), όπως ισχύουν, η επιστροφή του ΦΠΑ από το Δημόσιο στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος πραγματοποιείται με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών. Ως αξία λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα παραστατικά.


Με την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1066/2.4.2013 ορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και διαδικασία επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2012.


Δεδομένου ότι κατά το παρελθόν παρατηρήθηκαν καταστρατηγήσεις με τη χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων, με την ανωτέρω απόφαση προβλέπεται σύγκριση των συνολικών ακαθάριστων εσόδων που προκύπτουν από τα φορολογικά παραστατικά της αίτησης επιστροφής με τη συνολική «κανονική αξία» της αγροτικής παραγωγής του αιτούντος, όπως αυτή προκύπτει από ηλεκτρονικό αρχείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Ως «κανονική αξία» που προσδιορίζεται από το ΥΠΑΑΤ στο εν λόγω αρχείο, είναι το ανώτατο ύψος ακαθάριστων εσόδων που μπορεί να πραγματοποιηθούν από μια αγροτική εκμετάλλευση υπό κανονικές συνθήκες με την εφαρμογή των συνήθων καλλιεργητικών πρακτικών.


Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του αγρότη δεν υπερβαίνουν την κανονική αξία, η επιστροφή πραγματοποιείται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, χωρίς περαιτέρω έλεγχο.


Στην περίπτωση όμως που τα ακαθάριστα έσοδα του αγρότη υπερβαίνουν την κανονική αξία, η επιστροφή πραγματοποιείται κατόπιν ελέγχου, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα ακαθάριστα έσοδά του ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Συνεπώς το σύστημα ελέγχου για την ορθή επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος που καθιερώνεται με την παραπάνω εγκύκλιο είναι καταρχήν αποτελεσματικό για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, παράλληλα όμως διευκολύνει την επιστροφή για τους αιτούντες που πληρούν την παραπάνω προϋπόθεση μετά από απλή διασταύρωση των δεδομένων της αίτησης με το ηλεκτρικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ.


Β. Οι Δ.Ο.Υ. του Νομού Ηλείας έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του συστήματος ενημέρωσης για την επιστροφή Φ.Π.Α. που μας έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορούν όσους τα δυο τελευταία χρόνια έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ (300.000 περίπου δικαιούχοι). Τα στοιχεία αυτά εμπλουτίζονται σταδιακά με νέα στοιχεία ώστε για τις περιπτώσεις των δικαιούχων που δεν είχαν περιληφθεί στο αρχικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ οι Δ.Ο.Υ. να μπορούν να εκτελούν τους προβλεπόμενους ελέγχους.


Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι Δ.Ο.Υ. Ν. Ηλείας προγραμματίζονται να ενταχθούν στο νέο taxis εντός του Ιουλίου 2013».


Αλέξανδρος Μπίκας


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου