10 Ιουν 2013

Υψηλή η διεθνής ζήτηση για τα θερινά φρούτα.

Μπορεί η σεζόν να ξεκινάει μόλις τώρα, όμως τα μηνύματα που έρχονται από τις ευρωπαϊκές αγορές είναι άκρως ενθαρρυντικά.


Οι παραγωγοί που δουλεύουν με εξωτερικό βλέπουν τις παραγγελίες να αυξάνονται και δεν δυσκολεύονται να διαθέσουν το προϊόν τους. Τόσο που κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να πουλήσουν χύμα, επιδιώκοντας το εύκολο κέρδος.


Από την άλλη, στην εσωτερική αγορά η ζήτηση εμφανίζεται σχετικά μειωμένη και υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί παραγωγοί που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας να μπουν στον πειρασμό να πουλήσουν το προϊόν τους σε χαμηλότερες τιμές, ιδίως σε όσους τους τάζουν μετρητά.

Καρπούζι: Η ζήτηση από το εξωτερικό είναι υψηλή κι έχουν σημειωθεί περιστατικά διακίνησης χύμα, χωρίς συνοδευτικά έγγραφα, ιδίως προς Βουλγαρία και Ρουμανία. Το ΥπΑΑΤ έχει διατάξει εντατικοποίηση των ελέγχων, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα «να δυσφημίζονται τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές της ΕΕ και να δημιουργούνται  συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Πεπόνι:  Με δύο εβδομάδες καθυστέρηση ξεκίνησε η συγκομιδή πεπονιού στην Αλμερία της Ισπανίας, όπου παράγεται το ένα στα τρία πεπόνια που καταναλώνονται στη βόρεια Ευρώπη. Η καθυστέρηση αυτή ωθεί την διεπαγγελματική οπωροκηπευτικών της Ανδαλουσίας να απευθύνει έκκληση στους αγρότες να μη συγκομίζουν τα πεπόνια τους πριν φτάσουν τους 11 βαθμούς Brix για τα Cantaloup  και τους 10 βαθμούς για τα Galia.

Ροδάκινο: Η συγκομιδή στο επιτραπέζιο τώρα ξεκινάει  και ήδη από τώρα, η ζήτηση από το εξωτερικό είναι καλή και οι τιμές κινούνται ικανοποιητικά. Το στοίχημα για τους παραγωγούς είναι να μην υποκύψουν στην έλλειψη ρευστότητας και πουλήσουν το προϊόν τους μισοτιμής σε όσους τους προσφέρουν μετρητά, όπως λέει στην Agrenda o Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος της ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Στο συμπύρηνο η παραγωγή αναμένεται μειωμένη ως και 50% και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για βελτίωση των τιμών. Οι ιδιώτες κονσερβοποιοί επιχειρούν να συγκρατήσουν τις τιμές στα περυσινά επίπεδα των  25 λεπτών.

Βερίκοκο: Οι τιμές διατηρούνται σε καλά επίπεδα, χάρη στην πτώση της παραγωγής πανευρωπαϊκά. Έτσι φέτος είχαμε περισσότερα πρώιμα, αλλά μικρότερη παραγωγή στις άλλες ποικιλίες, ενώ ο καιρός έχει προκαλέσει πτώση που σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 50%. Στην Ελλάδα, οι εκριζώσεις έχουν μειώσει τη φετινή πρόβλεψη κατά 40%.

Κεράσι: Οι παραγγελίες από το εξωτερικό είναι αυξημένες και δεν υπάρχει πρόβλημα για την πώληση του ελληνικού κερασιού. Η  ποιότητα είναι πολύ καλή και οι τιμές παραγωγού εμφανίζονται αυξημένες 10-20%.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου