19 Ιουν 2013

"Φωτιά" στην αγροτική παραγωγή βάζουν τα "στέκια" του παράνομου εμπορίου.

Απροστάτευτοι μπροστά στη δράση των "στεκιών" όπως χαρακτηρίζουν τα παράνομα κέντρα παραλαβής & εμπορίας φρούτων δηλώνουν αγρότες από την Πέλλα.
Με επιστολή που έστειλαν προς όλους τους αρμόδιους φορείς, αγροτικοί συνεταιρισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τα δεινά τόσο για τους ίδιους και για τους πελάτες όσο και για την πολιτεία από το παράνομο εμπόριο φρούτων. Έτσι καλούν τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα μέτρα
για την πάταξη του φαινομένου.


Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:


Για μία ακόμη χρονιά ξεκινώντας η φετινή παραγωγή ένα γνωστό και σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων καιρών είναι τα λεγόμενα «στέκια». Κάνουν την εμφάνισή τους ως κέντρα παραλαβής κι εμπορίας φρούτων, από άτομα χωρίς νόμιμη τυποποιητική και εμπορική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλο πλήγμα στο προϊόν, την Πολιτεία και κατ' επέκταση στους ίδιους τους παραγωγούς, εμποδίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό να διαμορφώσει την τιμή της αγοράς .


Εκμεταλλευόμενοι την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες παραγωγοί καθώς και την ανοχή αλλά και την απουσία ελέγχου που επιδεικνύει η Πολιτεία, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για καλύτερη οργάνωση της αγοράς, τα λεγόμενα «στέκια» συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα την παράνομη εμπορική και τυποποιητική τους δραστηριότητα, με αποκλειστικό στόχο την ικανοποίηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων τους.


Το φαινόμενο αυτό αναμένεται φέτος να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα ¨στέκια¨ ή ¨παράγκες¨ όπως αποκαλούνται από τους παραγωγούς, καθώς ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και απειλούν να κατακλύσουν τις αγορές, υποσχόμενοι μεγάλες τιμές και κέρδη στους υποψήφιους πελάτες. Η Πολιτεία επιβάλλεται να δράσει άμεσα και αποφασιστικά, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί και πλήττει σοβαρά την αγροτική οικονομία της χώρας. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί πως:


* τα «στέκια» δε διαθέτουν τα αναγκαία συστήματα μηχανογράφησης καθώς και ειδικευμένο προσωπικό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εκδίδουν παραστατικά αγοράς εξοφλώντας πολλές φορές την συναλλαγή με τρόπο ώστε να οδηγούνται πολλοί παραγωγοί προ εκπλήξεως όταν κάνουν δηλώσεις για το ΟΣΔΕ ή όταν επιχειρήσουν να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται.


Παρόλα αυτά με την έκδοση ενός απλού Τιμολόγιου Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων (όπως συνηθίζεται) έχουν την δυνατότητα εξαγώγων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετέπειτα προώθηση προϊόντος προς Τρίτες Χώρες (Ουκρανία, Ρωσία,Σκόπια,Αλβανία κτλ) χωρίς την απαραίτητη επεξεργασία των φρούτων, όπως διαλογή, διαχωρισμός βάσει μεγέθους, πρόψυξη κ.α. Έτσι η διακίνηση ουσιαστικά δεν γίνεται απευθείας από την παραγωγό χώρα Ελλάδα.


Αυτή η «πρόχειρη», από τα στέκια διακίνηση των προϊόντων καταλήγει να προτιμείται από πολλές αλυσίδες Super-Market άλλα και εμπόρων του εξωτερικού προς άλλες χώρες (όπως Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο κ.α.), με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το Ελληνικό προϊόν όταν φτάνει στα ράφια των αγορών του εξωτερικού.


* δεν διαθέτουν την απαραίτητη Πιστοποίηση για τις Πωλήσεις, δεν εφαρμόζουν κανένα πρωτόκολλο Διασφάλισης Παραγωγής και Ποιότητας. H μη Αναγγελία Εξαγωγής Προϊόντων στην αρμόδια Δ/νση Γεωργίας από τους «εμπόρους» έχει ως αποτέλεσμα το να δυσχεραίνει το ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα των κατά τόπους Γεωπόνων.


* δεν ανήκουν σε κανένα μητρώο εμπόρων, δεν κατέχουν άδεια ή αριθμό μητρώου εξαγωγέα οπότε καθιστά παράνομη την εξαγωγή από μόνη της.


* δεν είναι δηλωμένα στην εφορία με αποτέλεσμα τη μη καταβολή φόρων και εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών αφού λειτουργούν παράνομα στερώντας από το δημόσιο ποσά από φόρους και κρατήσεις.


*δεν διαθέτουν κανένα μηχανολογικό εξοπλισμό, γεφυροπλάστιγγες , ψυκτικούς θαλάμους για συντήρηση των φρούτων, εργάζονται σε αυτά ανασφάλιστα άτομα προωθώντας τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα όπως διπλώματα κ.α , χρησιμοποιώντας μάλιστα ανασφάλιστα και αδήλωτα μηχανήματα κλακ κλπ.


Οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει να αναλογιστούν την καίρια σημασία που έχει για τα συμφέροντά τους αφενός η διασφάλιση υγιών συνθηκών στην αγορά των φρούτων τους κι αφετέρου η διακίνηση των προϊόντων τους μέσω των Οργανώσεων και των νόμιμων εξαγωγέων, τα οποία είναι τα μόνα που μπορούν να εγγυηθούν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καλύτερες συνθήκες για το προϊόν και το αγροτικό εισόδημα.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω αιτούμαστε:


* την προστασία μας από τους νόμους και τους θεσμούς της πολιτείας που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και τηρούμε όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.


*την προστασία των συμφερόντων των παραγωγών- μελών των οργανώσεων μας, των εργαζομένων σε αυτές και την υπόσταση και την ύπαρξη των ίδιων των συνεταιρισμών».


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου