7 Ιουν 2013

Έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικά: Τεχνολογία παραγωγής.

H αύξηση των ρυθμών ζωής καθώς και η στροφή των καταναλωτών  για δίαιτες φτωχές σε λίπος και υψηλές σε φυτικές ίνες, οδήγησε στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Aυτά έχουν πλεονεκτήματα της μεγάλης θρεπτικής αξίας και της  προστατευτικής  ικανότητας έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου και καρδιοαγγειακών παθήσεων. Έτσι και προέκυψε η παρασκευή  των έτοιμων προς κατανάλωση λαχανικών (RTU).
Τα ελάχιστα μεταποιημένα λαχανικά είναι τα προϊόντα που παράγονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι έτοιμα για χρήση και
άμεση κατανάλωση, να είναι εφάμιλλα προς τα νωπά με μακρά διάρκεια ζωής στο ράφι και τέλος να είναι ασφαλή για την υγεία του καταναλωτή.
Υπάρχει μια τεράστια λίστα από λαχανικά στα οποία εφαρμόζεται η τεχνική αυτή. Μερικά από τα λαχανικά που διατίθενται με αυτόν τον τρόπο είναι:
1)      Αποφλοιωμένες και κομμένες πατάτες
2)      Κομμένο μαρούλι και λάχανο
3)      Πλυμένο και ελεύθερο από κοτσάνια σπανάκι
4)      Κομμένο καρότο και σέλινο
5)      Κομμένο κουνουπίδι και μπρόκολο
6)      Μικτές σαλάτες και λαχανικά για φούρνο μικροκυμάτων
7)      Καθαρισμένο και κομμένο κρεμμύδι σε δίσκους
8)      Κομμένο ροδάκινο, πεπόνι και ανανάς
9)      Καθαρισμένο μαρούλι
Όλα τα παραπάνω, κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, κάθε είδος ξεχωριστά ή σε διάφορους συνδυασμούς. Τα προϊόντα αυτά πακετάρονται σε σφραγισμένες σακούλες ή σε πλαστικούς δίσκους σφραγισμένους με διάφορα πολυμερή.
Τα στάδια της επεξεργασίας των έτοιμων προς κατανάλωση λαχανικών είναι τα εξής :
1. Παραλαβή πρώτης ύλης: κατά την παραλαβή του προϊόντος θα πρέπει να γίνεται σχολαστικός έλεγχος, τόσο για υπολείμματα των φυτοφαρμάκων όσο και για τη φυσική κατάσταση του λαχανικού (απουσία χτυπημάτων, εκδορών, αμαύρωσης, ανάπτυξης μυκήτων) και για το βαθμό ωρίμανσης του.
2. Αφαίρεση των άκρων και προκαταρκτικό πλύσιμο: απομακρύνονται τα εξωτερικά φύλλα, εφόσον το λαχανικό είναι φυλλώδες και απορρίπτονται τα μη αποδεκτά μέρη
3. Τεμαχισμός
4. Πλύσιμο και απολύμανση: το πλύσιμο σε κάποια προϊόντα αποτελεί μηχανικό τρόπο απομάκρυνσης μικροοργανισμών από την επιφάνεια των προϊόντων και μείωσης του μικροβιακού φορτίο. Επιπλέον, η χρήση απολυμαντικών αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών στις φρεσκοκομμένες επιφάνειες. Ωστόσο, είναι πιθανόν να προκύψουν και αρνητικές συνέπειες καθώς το πλύσιμο μπορεί να συντελεί στην απομάκρυνση, έκπλυση θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στις κομμένες επιφάνειες λαχανικών και η απολύμανση μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και λεύκανση σε κάποιες φρεσκοκομμένες επιφάνειες.
5. Αφαίρεση υγρασίας
6. Συσκευασία σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα η οποία βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιότητας των φρεσκοκομμένων λαχανικών, αναστέλλοντας τη μεταβολική δραστηριότητα, την ευαισθησία στο αιθυλένιο και την παραγωγή αυτού και φυσιολογική και παθολογική φθορά κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.
7. Διατήρηση υπό ψύξη: η θερμοκρασία διατήρησης (3οC για 1 εβδομάδα),  και η θερμοκρασία διανομής είναι πιθανό να επηρεάζουν την οπτική και θρεπτική ποιότητα του μαρουλιού.

Τα φρεσκοκομμένα λαχανικά έχουν γίνει γνωστά λόγω της ποιότητάς τους και της ευκολίας στη χρήση. Μεγάλες ποσότητες είναι εύκολο να προετοιμαστούν επειδή οι απαιτήσεις πλυσίματος, κοψίματος είναι μηδαμινές.



Πηγή:food-net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου