28 Ιουν 2013

Προτάσεις που παντρεύουν έρευνα και παραγωγή.

Είκοσι καινοτόμες επιστημονικές προτάσεις που συνδέουν την έρευνα με την παραγωγική διαδικασία παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ).

Άκρως ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα
Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο του 2ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», με συνδιοργάνωση  του ΣΕΒ και της Eurobank.  Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 
πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της επιστημονικής δουλειάς.

Οι 20 προτάσεις αφορούν  προϊόντα και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, ώριμα για παραγωγική υλοποίηση, συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, ενώ από επιχειρηματική σκοπιά προωθούν και ενισχύουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκαν κλάδοι όπως πληροφορικής, κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας, ιατρικής τεχνογνωσίας, περιβάλλοντος, βιολογίας, τροφίμων, μικροηλεκτρονικής αλλά και άλλα.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Παναγιώτης Μαντάς, Γενικός Διευθυντής Δικτύου Τραπεζικής Επιχειρήσεων της Eurobank, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ΙΒΕΠΕ Διονύσης Νικολάου και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης,. Ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων.

Στην παρέμβαση του ο κ. Μαντάς επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι  «η κρίση και οι συνθήκες που δημιούργησε, απαιτούν αφύπνιση και επανεξέταση της συνολικής στάσης  και του ρόλου των τραπεζών στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης. Από το 2009 η Eurobank τοποθετήθηκε δημόσια αναλαμβάνοντας μία σειρά  πρωτοβουλιών  που στόχο έχουν να υποστηρίξουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο  εστιασμένο στην εξωστρέφεια, την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης και την καινοτομία, ως τους κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξης».

Επίσης ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας τονίζοντας «Σήμερα, που η οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση διαρκούς κρίσης και στενότητας ρευστότητας, η χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και η στήριξη ερευνητικών και καινοτόμων πρωτοβουλιών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Άρα, η αποκατάσταση υγιών συνθηκών ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα είναι μια από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο προβληματισμού, αποφάσισε η Τράπεζά μας να συμμετέχει σαν Anchor Partner  βασικός μέτοχος αν θέλετε, στο νέο κεφάλαιο Odyssey Fund. Το Odyssey συστάθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Jeremie, με τη συμμετοχή της Eurobank και ιδιωτών επενδυτών και επενδύει μετοχικά σε νεοσύστατες καινοτόμες εταιρίες του κλάδου Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα».

Πρόεδρος του ΣΕΒ
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ΙΒΕΠΕ,  Διονύσης Νικολάου τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «Η αλυσίδα ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ περιέχει όλες τις αξίες της βελτίωσης  της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας  και είναι η μόνη συνταγή για την επιβίωση των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης που μπορούν να προσφέρουν. Σε αυτή την αλυσίδα βρίσκεται το μέλλον όλων μας και όχι όπως μέχρι τώρα κακώς πιστεύαμε στον εργοδότη κράτος.»

Περιφερειάρχης
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της επένδυσης στην καινοτομία, τονίζοντας «Θα ήθελα να συγχαρώ τις διοικήσεις του ΣΕΒ και της Eurobank, για την πρωτοβουλία τους στη διεξαγωγή του διαγωνισμού που στοχεύει στην ενθάρρυνση της έρευνας και παραγωγής καινοτομίας, καθώς και της εξωστρέφειας ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της.

Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σταδιακή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η καινοτομία, η υψηλή τεχνολογία, η έρευνα και η εκπαίδευση, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας μιας οικονομίας.

Ωστόσο η επένδυση στην καινοτομία είναι μια μακροχρόνια στρατηγική, η οποία δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει θετικό επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η ανάπτυξη της καινοτομίας δεν απαιτείται να γίνει απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο, αλλά μπορεί να γίνει - και θα μου επιτρέψετε να πω - κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, δεδομένου ότι κάποιες περιφέρειες είναι πιο ελκυστικές για τη σύσταση τέτοιων κέντρων και κάποιες άλλες λιγότερο.

Και σαφώς η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις πρώτες περιφέρειες που τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για να μπουν μπροστά στην εθνική προσπάθεια.» 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των  Βασίλη Μάγκλαρη, Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γεωργίου Τζιρίτα, Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Φωτάκη, Προέδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),  Αντώνιου Καράτζη, Διευθύνοντος Συμβούλου ΚΑΡΑΤΖΗΣ Α.Ε., Νεκτάριου Ταβερναράκη, Διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΤΕ) και Γιάννη Χαραλαμπάκη, CEO/Co-Founder NovelTech. Τη συζήτηση συντόνισε η κα. Ναταλία Χριστοδούλου, Βοηθός Γενικός Διευθυντής της Eurobank.


Η έκθεση στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα διαρκέσει έως την Παρασκευή  21 Ιουνίου 2013 και είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 9.00 -20.00.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.kainotomeis.gr
Για νεότερα αλλά και όλες τις εξελίξεις στον 2ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», μείνετε συντονισμένοι:
Facebook:    http://www.facebook.com/KainotomeisGR
Twitter:          http://www.twitter.com/kainotomeisGR
YouTube:       http://www.youtube.com/kainotomeisGR 

Λασηθιωτάκη Πέλλα



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου