10 Ιουν 2013

Ζημιές από χαλάζι σε Λάρισα, Κοζάνη και Γρεβενά.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έχει μεταβεί στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών.


Χωράφια με σιτηρά καταστράφηκαν ενώ μεγάλες ζημίες έχουν υποστεί και  μποστάνια με οπωροφόρα και κηπευτικά, όπως επίσης και αμπέλια της περιοχής, φέρνοντας σε απόγνωση του αγρότες, που ζητούν άμεση αποζημίωση ή έστω προκαταβολή αυτής, γιατί, όπως λένε, δεν τίθεται μόνο θέμα επιβίωσης φέτος, αλλά κινδυνεύει και η επόμενη
χρονιά.

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί στα Δέντρα, τα Πλατανούλια, την Αγία Σοφία και το Δαμάσι Τυρνάβου.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν οι καλλιέργειες τους –κυρίως δένδροκαλλιέργειες- από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.

Η θεομηνία χτύπησε περίπου 15 χιλιάδες στρέμματα και οι ζημιές κυμαίνονται από 70 έως 100%.Οι πληγέντες αγρότες ζητούν τώρα την παρέμβαση του ΕΛΓΑ για άμεση εξατομίκευση των ζημιών ώστε να δοθούν το γρηγορότερο δυνατό τα χρήματα.

Ανυπολόγιστες ζημιές σε Κοζάνη - Γρεβενά

Την ίδια ώρα, εικόνες βιβλικής καταστροφής αντίκρισαν στα κτήματά τους, το πρωί του Σαββάτου 9 Ιούνη οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Καρπερού Γρεβενών, αλλά και σε χωριά του νομού Κοζάνης, από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, σε μέγεθος καρυδιού, που προηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ισοπεδώνοντας χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.


Χωράφια με σιτηρά που σε μια εβδομάδα θα είχαν αλωνιστεί και μεταφερθεί στις αποθήκες, έχουν μείνει κατά το πλείστον καλάμια χωρίς στάχυ, ενώ μεγάλες ζημίες έχουν υποστεί και  μποστάνια με οπωροφόρα και κηπευτικά, όπως επίσης και αμπέλια της περιοχής, φέρνοντας σε απόγνωση του αγρότες, που ζητούν άμεση αποζημίωση ή έστω προκαταβολή αυτής, γιατί, όπως λένε, δεν τίθεται μόνο θέμα επιβίωσης φέτος, αλλά κινδυνεύει και η επόμενη χρονιά.



Το ακριβές μέγεθος της ζημίας θα αρχίσει να προσδιορίζεται από σήμερα Δευτέρα 10 Ιούνη, καθώς στις πληγείσες περιοχές αναμένεται να μεταβούν κλιμάκια του ΕΛΓΑ προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία στα χωράφια και κατόπιν να ενεργοποιήσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία, με σκοπό να ενεργοποιηθούν και οι αποζημιώσεις.



Σύμφωνα με μαρτυρίες ηλικιωμένων ντόπιων παραγωγών η ένταση της χαλαζόπτωσης δεν είχε προηγούμενο. Για πάνω από 30 λεπτά το χαλάζι έπεφτε ασταμάτητα, έχοντας μέγεθος καρυδιού και έπειτα από ένα μικρό 15λεπτο διάλειμμα συνεχίστηκε για άλλα 45 λεπτά με την ίδια ένταση, σε σημείο ώστε σε ορισμένες περιοχές έφθασε, όπως λένε, το μισό μέτρο ύψος.



Σιτοχώραφα στο Καρπερό Γρεβενών, που όλα έδειχναν ότι θα είχαν μια απόδοση της τάξης των 500 κιλών το στρέμμα, σύμφωνα με τους ντόπιους «τώρα δεν θα πάρουμε ούτε 100 κιλά το στρέμμα. Δεν αξίζει να βάλουμε αλωνιστική μηχανή». Μεγάλες ζημιές διαπιστώνονται και σε μποστάνια με φρούτα, αμπέλια, ρεβίθια, μπάμιες κι άλλα κηπευτικά, ενώ από τη μανία του χαλαζιού δεν ξέφυγαν ούτε κι οι μελισσοκόμοι της περιοχής, που είχαν πολλές απώλειες σε κυψέλες.



Μπροστά στο διαφαινόμενο οικονομικό αδιέξοδο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής θέλουν να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να δοθεί το ταχύτερο έστω μια προκαταβολή της αποζημίωσης, μέχρι  να ολοκληρωθούν οι καταγραφές των ζημιών, ώστε οι δικαιούχοι να την αξιοποιήσουν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που σύντομα θα ξεκινήσει.



Εκτός από το Καρπερό, πάντως, στην περιοχή των Γρεβενών καταστροφές υπήρξαν, επίσης, στα χωριά Φελή, Δρικοκιά και Κατάκαλη, στη γειτονική Κοζάνη «χτυπήθηκαν» το Λιβαδερό, το Βελβεντό και άλλα χωριά της περιοχής των Σερβίων, ενώ στην ευρύτερη περιοχή Τιρνάβου στη Θεσσαλία, στο επίκεντρο του φυσικού φαινομένου βρέθηκαν οι περιοχές των Δένδρων και του Αντανωλίου όπου ζημίες υπέστησαν καλλιέργειες με ροδάκινα, βερίκοκα κι αχλάδια.

Ζημιές σε 15.000 στρέμματα στον Τύρναβο

Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά η σφοδρή χαλαζόπτωση που έγινε την Παρασκευή στο δήμο Τυρνάβου προξένησε ζημιές σε 15.000 στρέμματα καλλιεργειών επισημαίνει σε δημοσίευμά του το larissanet.



Από το χαλάζι, μεγέθους φουντουκιού, καταστράφηκαν αμπέλια, βερίκοκα, αχλάδια, δαμάσκηνα, σιτάρια, καλαμπόκια και τα βαμβάκια της περιοχής.

Η χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή από το Δαμάσι μέχρι την Τερψιθέα. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες σε Δέντρα, Δαμάσι και Πλατανούλια.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο αιρετών, ενώ όπως δήλωσε στο larissanet.gr ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος, το πρωί της Δευτέρας θα επισκεφθεί την περιοχή και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της περιοχής που είδαν τη σοδειά τους να εξανεμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά ειδικά φέτος που η χρονιά ήταν καλή και ήλπιζαν σε ένα σεβαστό εισόδημα.

Λιάμης Λεωνίδας


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου