1 Απρ 2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την Ευρω-Μεσογειακή συνεργασία.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι χώρες της Ευρώπης και οι χώρες της Μεσογείου που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. μοιράζονται τις ίδιες προκλήσεις όπως την ανεργία, την κλιματική αλλαγή, την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ποιοτικών τροφίμων αλλά και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Σε αυτά τα προβλήματα η λύση προέρχεται από τη συνεργασία η οποία θα δώσει πολλαπλάσιες δυνατότητες στην έρευνα και την καινοτομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα Horizon 2020 που στόχο έχει την χρηματοδότηση αντίστοιχων δράσεων.

Άλλες δράσεις που μέχρι στιγμής θεωρούνται επιτυχημένες είναι:

1. Το Πρόγραμμα MEDSEA. Ο προϋπολογισμός του είναι 4,8 εκ. ευρώ και στόχο έχει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αύξησης της οξύτητας της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι κύριες χώρες που συμμετέχουν είναι το Μαρόκο, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Τυνησία, ενώ η ενορχήστρωση του προγράμματος γίνεται από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία.

2. Το Πρόγραμμα PEGASO. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας Κοινής Διαχείρισης στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο προϋπολογισμός του είναι 8,9 εκ. ευρώ.

3. Το Πρόγραμμα SHEMERA. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας ερευνήτριας στις ευρωμεσογειακές χώρες και έχει προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ. Ο συντονισμός του γίνεται από το Ίδρυμα CIREM (Centre for European Initiatives and Research in the Mediterranean).

4. Το Πρόγραμμα NACIR. Το πρόγραμμα αυτό που συντονίζεται από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης έχει προϋπολογισμό 7.1 εκ. ευρώ και στόχο έχει τη βελτίωση των φωτοβολταϊκών στοιχείων, άλλα και την ανάπτυξη νέων δράσεων γι’αυτά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στα πλαίσια του προγράμματος υπάρχει φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην Αίγυπτο που η ενέργεια που παράγει χρησιμοποιείται για την άντληση υδάτων και την άρδευση γειτονικών αγροτικών εκτάσεων.

5. Το Πρόγραμμα SUNNY VEHICLES. Ο στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη του κλάδου των ηλεκτροκίνητων Ι.Χ. επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων.

6. Το Πρόγραμμα NATIOMEM. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (Ισραήλ) συντονίζουν το πρόγραμμα αυτό ύψους 4,1 εκ. ευρώ που στόχο έχει την ανάπτυξη τεχνολογικά εξελιγμένων μεμβρανών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το φιλτράρισμα και το χειρισμό μολυσμένων υδάτων σε φτωχές χώρες.

7. Το Πρόγραμμα MAP2ERA. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό επιστήμονες από το Μαρόκο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία αναζητούν χρήσιμες φαρμακευτικές ιδιότητες σε φυτά που φύονται στο Μαρόκο. Υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν τουλάχιστον 800 μοναδικά είδη φυτών. Η Ευρωπαϊκή ένωση συμμετέχει στη δράση με 440.000 ευρώ.

8. Το Πρόγραμμα FIRESENSE. Τούρκοι και Έλληνες ερευνητές δουλεύουν μαζί στο πρόγραμμα αυτό ύψους 3.6 εκ. ευρώ ώστε να βρούν τρόπο να προστατέψουν καλύτερα τα δάση των χωρών τους (και όχι μόνο) από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=71649

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου