1 Απρ 2012

Δράσεις της Κομισιόν για την ενημέρωση σχετικά με τα γεωργικά προϊόντα της Ευρώπης και την προώθησή τους.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο "Ενημέρωση για τα γεωργικά προϊόντα και την προώθησή τους: μια στρατηγική υψηλής ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας για την προώθηση των γεύσεων της Ευρώπης". Η ανακοίνωση είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας μεταρρύθμισης της πολιτικής προώθησης που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2011, η οποία στοχεύει στη μετατροπή του τομέα γεωργικών προϊόντων και γεωργικών ειδών διατροφής σε κλάδο πιο δυναμικό και πιο ανταγωνιστικό, και προώθηση έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Ο επίτροπος της ΕΕ για την γεωργία και την περιφερειακή ανάπτυξη κ. Dacian Ciolos δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα εξαιρετικό μέσο για να καταστήσει δυναμικότερη την οικονομία
της και να επαναδρομολογήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αξιοποιώντας περισσότερο τα γεωργικά προϊόντα της και τα γεωργικά της είδη διατροφής, τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και στις παγκόσμιες αγορές. Οι εξαγωγές του εν λόγω κλάδου αντιπροσωπεύουν ήδη περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε έναν κόσμο ολοένα και πιο ανοικτό η επιτυχία της ευρωπαϊκής γεωργίας θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την ικανότητά της να ενισχύσει και να αναπτύξει τις θέσεις της. Για να το επιτύχει χρειάζεται μια νέα, πιο φιλόδοξη, πολιτική προώθησης και την εφαρμογή μιας πραγματικής κοινοτικής στρατηγικής για την αξιοποίηση και την προβολή των ευρωπαϊκών προϊόντων".

Οι νέες φιλοδοξίες εκφράζονται μέσα από στόχους-κλειδιά της μελλοντικής πολιτικής προώθησης που αρθρώνεται γύρω από τέσσερα θέματα:
πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία
ελκυστικότερα προγράμματα με μεγαλύτερο αντίκτυπο
απλούστερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση
νέες συνέργειες μεταξύ των διαφόρων μέσων προώθησης.
Η ανακοίνωση αντανακλά τον εμπεριστατωμένο προβληματισμό που αναπτύχθηκε τον Ιούλιο του 2011 μέσω της έγκρισης του Πράσινου Βιβλίου για την Πολιτική σχετικά με την ενημέρωση για τα γεωργικά προϊόντα και την προώθησή τους. Πρόκειται για εμβληματική δράση με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας της ΕΕ και αποτέλεσε το έναυσμα για ευρεία δημόσια διαβούλευση, όπως επίσης και τα στοιχεία της έκθεσης εξωτερικής αξιολόγησης που διεξήχθη το 2011, όσον αφορά τη σημερινή πολιτική προώθησης.
Το εν λόγω έγγραφο ανοίγει τη συζήτηση, σε διοργανικό επίπεδο, σχετικά με το περιεχόμενο της μελλοντικής πολιτικής προώθησης. Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων η Επιτροπή θα υποβάλει, έως το τέλος του έτους, νομοθετικές προτάσεις.


Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=71637

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου