10 Απρ 2012

Λαχανικά από κατακόρυφους κήπους στο "Γκαίτε".


Κατακόρυφους κήπους με μελιτζάνες, ντομάτες, δεντρολίβανο, ρίγανη αλλά και καλλωπιστικά φυτά, δημιούργησε μέσα στην αυλή του Ινστιτούτου «Γκαίτε» στη Θεσσαλονίκη, ο γερμανός αρχιτέκτονας Γκέρνοτ Μίνκε (Gernot Minke) ο οποίος βρέθηκε στην πόλη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Ecoweek».
Ο κ. Μίνκε, πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ένα διήμερο εργαστήριο όπου συμμετείχαν 25 αρχιτέκτονες και μηχανικοί, στη διάρκεια του οποίου προχώρησαν στην υλοποίηση πέντε κατακόρυφων κήπων στην αυλή του Γκαίτε χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά.

Όπως εξήγησε η αρχιτέκτονας Ελλη Γεωργιάδου από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Ανέλιξη», με την συνεργασία της οποίας υλοποιήθηκε η δράση, οι κατακόρυφοι κήποι είναι χαμηλού κόστους καθώς μπορούν να δημιουργηθούν με εύκολο τρόπο και φθηνά υλικά.


«Ας μην ξεχνάμε ότι οι φυτευτοί τοίχοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μικροκλίμα των αστικών περιοχών, διαμορφώνοντας σε υποφερτά επίπεδα τη θερμοκρασία και καταργώντας ίσως τα κλιματιστικά κατά τους θερινούς μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η αυλή του Γκαίτε για την κατασκευή των κατακόρυφων κήπων, ήταν ότι ο χώρος φυλάσσεται ενώ το ινστιτούτο διαθέτει και κηπουρό ο οποίος ανέλαβε το πότισμα και την περιποίηση των φυτών.

«Φτιάξαμε 2 στήλες με κεραμικές γλάστρες και μεγάλα πλαστικά δοχεία που περιείχαν μπογιές, τις οποίες «ντύσαμε» με ειδικό ύφασμα. Βάλαμε χώμα, κάναμε τρύπες και φυτέψαμε αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά και λίγα λαχανικά» εξηγεί η κ. Γεωργιάδου.

Παράλληλα, ο κ. Μίνκε δημιούργησε και έναν κήπο- «ανακόντα»- όπως τον αποκάλεσε, καθώς αποτελείται από σωλήνες τυλιγμένους γύρω- γύρω, εικόνα που παραπέμπει στο τεράστιο σε μέγεθος φίδι όταν είναι κουλουριασμένο.

«Τυλίξαμε τους σωλήνες με γεωΰφασμα, κάναμε σχισμές με κοπίδι και εκεί φυτέψαμε διάφορα φυτά» λέει η κ.Γεωργιάδου προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος «κήπος» μπορεί να φτιαχτεί και με άλλα σχήματα.

Ακόμα, δημιουργήθηκε ένα κήπος στις εσοχές τσιμεντότουβλων που τοποθετήθηκαν το ένα πάνω στο άλλο και ενισχύθηκαν στο εσωτερικό τους με σίδερα προκειμένου να μην πέσουν σε περίπτωση σεισμού.

Ο πιο θεαματικός πάντως είναι ο κήπος που είναι δημιουργημένος με πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, κονσερβοκούτια, ακόμη και … νταμιτζάνες.

«Προωθώντας την ιδέα της επανάχρησης, ο κ. Μίνκε, τοποθέτησε κάθετα ένα σιδερένιο πλέγμα και πάνω του στερέωσε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και ύστερα πετάμε, μεταμορφώνοντάς τα σε όμορφες γλάστρες» διευκρίνισε η κ. Γεωργιάδου.

Ήδη πάντως, δύο σχολεία που επισκέφθηκαν τον χώρο και είδαν τις θεαματικές κατασκευές, ζήτησαν από την «Ανέλιξη» να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν στις αυλές τους παρόμοιους κήπους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μίνκε είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κάσσελ στη Γερμανία και εργάζεται από το 1979 ως αρχιτέκτονας με ειδικότητα στον οικολογικό σχεδιασμό κτιρίων. Ως επισκέπτης έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε περισσότερα από 59 συνέδρια.

Έχει σχεδιάσει πάνω από 60 κτίρια οικολογικών προδιαγραφών στην Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Βολιβία στη Χιλή, στο Εκουαδόρ και στην Ινδία.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Lahanika-apo-katakoryfoys-khpoys-sto-Gkaite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου