4 Απρ 2012

Δύσκολη η σαλιγκαροτροφία στην Κρήτη, σύμφωνα με επιστήμονες.


Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων έχοντας ως βασική του πολιτική, την στήριξη του πρωτογενή τομέα, των ανθρώπων που τον υπηρετούν και της υγιούς επιχειρηματικότητας στον χώρο, προτάσσει την διαδικασία της στοχευμένης, εξειδικευμένης και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης, επιμόρφωσης ή κατάρτισης, αφουγκραζόμενος τις εξελίξεις του τομέα, τα μηνύματα των καιρών και κυρίως τις ανάγκες των παραγωγών του.


Για να το επιτύχει αυτό οργανώνει εκδηλώσεις και σε συνεργασία με άλλους καταξιωμένους φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και μοναδικό γνώμονα την αποτελεσματικότητα  του εγχειρήματος και την μεγιστοποίηση του οφέλους των παραγωγών του.
Είναι γνωστά ότι:

•το σαλιγκάρι εμπεριέχεται μαζί με πολλά άλλα, στο «καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας» που υπάρχει εκφρασμένος και υιοθετημένος στόχος σχετικά με την προώθηση της παραγωγής , της αναβάθμισης της ποιότητας και της υποστήριξης και προώθησης του στην αγορά.
•το σαλιγκάρι είναι ένα προϊόν μονάδας ζωικής παραγωγής, η οποία θα πρέπει να έχει τα όλα τα χαρακτηριστικά οποιασδήποτε επιχειρηματικής μονάδας, για να είναι βιώσιμη και να πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές προκειμένου να προωθείται στην αγορά ως τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία.
•κατά το παρελθόν οι παραγωγοί υπήρξαν θύματα μιας αγοραίας, ανεύθυνης και μη επιστημονικής πληροφόρησης που δεν υπάκουε σε κανέναν κεντρικό σχεδιασμό.
Στο πλαίσιο αυτό συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο μας με τον ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» και την Περιφέρεια Κρήτης η εκδήλωση για την Σαλιγκαροτροφία την 27η /3/2012  στις Αρχάνες.
Η ανοιχτή αυτή ημερίδα είχε σαν βασικό στόχο να αναλύσει και να αποσαφηνίσει πλήρως προβλήματα τεχνικά όπως αυτά της εκτροφής (ανοικτού τύπου ή κλειστού) , της μεταποίησης, της εμπορίας και της πιστοποίησης, αλλά και των προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου της σαλιγκαροτροφίας ώστε να μπει το θέμα στις σωστές και πραγματικές του διαστάσεις.
Συμπέρασμα της ημερίδας είναι ότι η Σαλιγκαροτροφία είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δραστηριότητα, δεν είναι χρυσός, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα περισσότερο αποθαρρύνουν παρά ενθαρρύνουν τον αγροτικό κόσμο στην εκτροφή σαλιγκαριών και ότι μόνο υπό πολλές και δύσκολες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική.
Ωστόσο, μεσο-μακροπρόθεσμα και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις έχει θετικές προοπτικές, σαν αναπτυσσόμενος κλάδος που μπορεί να εξασφαλίσει ένα μικρό αλλά ικανοποιητικό εισόδημα και όχι εύκολο πλουτισμό.
Η περιορισμένη μέχρι σήμερα επιτυχία της μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών σχετίζεται με την έλλειψη τεχνικής στήριξης, την έλλειψη προτύπου οργάνωσης της επιχείρησης, την ανυπαρξία παραγωγικού μοντέλου και τις εκτός προδιαγραφών κατασκευές. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι υπάρχει κενό ενημέρωσης και κεντρικής καθοδήγησης των παραγωγών, το οποίο πρέπει να καλύψει είτε το ΥΠ.Α.Α.Τ είτε η Περιφέρεια.
Τα θέματα ως επί το πλείστον, κάλυψαν εξειδικευμένοι επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας, ενός φορέα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ερευνητικό σκοπό, με άρτια επιστημονική κατάρτιση, με εμπειρία στις εκτροφές σαλιγκαριών, καταξιωμένοι στην επιστημονική κοινότητα με δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, με συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα συνέδρια και με σοβαρό ερευνητικό έργο.
Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων μετά και από την καθολική ομολογία των παρευρισκομένων ακροατών,  παραγωγών και μη, παθόντων σαλιγκαροτροφίας και μη,  για την στόχευση της ημερίδας και την ορθή προσέγγιση του θέματος,  αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους εισηγητές και ιδιαίτερα την κα Ζηνοβία Μουντράκη μελος της οργανωτικής επιτροπής για τον υψηλό επαγγελματισμό που επέδειξε στην όλη διοργάνωση και την επιτυχή έκβαση της ημερίδας.

Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/modernes-kalliergeies/arthro/79161/duskoli-i-saligarotrofia-stin-kriti-sumfona-me-epistimones/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου