Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν από τους κύριους
παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως τα
καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ κ.ά. Τα ποσοστά
παχυσαρκίας, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, έχουν αυξηθεί δραματικά
παγκοσμίως, σε σημείο που πλέον έχει χαρακτηρισθεί ως παγκόσμια επιδημία από
τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα
υγείας που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, αφού πρώτα την δημιούργησε και
την γαλούχησε επί μακρόν.
Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας ακόμη και για τα
παιδιά, με το βεβαρυμένο πρόγραμμα στο σχολείο, σε συνδυασμό με τις πολύωρες
εξωσχολικές δραστηριότητες και τον ελλιπή ελεύθερο χρόνο, ευνοούν την υιοθέτηση
λανθασμένων συνηθειών διατροφής και ζωής γενικότερα, τείνοντας έτσι να
ταυτιστούμε με πρότυπα δυτικής νοοτροπίας, όπως π.χ. να καταναλώνουμε τα
γεύματα μας μπροστά από μια οθόνη, εγκαταλείποντας αξίες, παραδόσεις και
ιδιαίτερα τη σημασία του να γευματίζει όλη η οικογένεια μαζί.
Η παρατήρηση έχει
δείξει ότι η παχυσαρκία τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά έχει
άμεση σχέση με τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης. Είναι γεγονός, και σίγουρα
θα το έχουμε παρατηρήσει, πως μπροστά στην τηλεόραση όλοι ξεχνιόμαστε και τρώμε
περισσότερο. Καταναλώνουμε τροφές αμήχανα, σερβίρουμε και τρώμε περισσότερο.
Οι καταναλωτές, και ιδιαίτερα τα παιδιά, είναι
επιρρεπή σε προϊόντα με χαμηλή θρεπτική αξία, αλλά με αυξημένη θερμιδική αξία,
τις λεγόμενες «κενές» θερμίδες. Εκεί ακριβώς στοχεύουν και οι μεγάλες
βιομηχανίες τροφίμων. Έτσι, τα διαφημιστικά διαλείμματα, ειδικά ανάμεσα από τα
παιδικά προγράμματα, βομβαρδίζουν με προϊόντα πρόχειρου φαγητού και διάφορα
σνακ, όπως πατατάκια, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, γαριδάκια και καραμέλες, που
με πολύ ελκυστικό και έξυπνο τρόπο καλούν να τα δοκιμάσουμε.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στη διατροφή τόσο των παιδιών
όσο και των ενηλίκων, τρόφιμα χωρίς θρεπτική αξία να αντικαθιστούν άλλα, τα
οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Με τον τρόπο αυτό
επιβαρύνεται ο οργανισμός μας με κενές θερμίδες, αυξάνοντας έτσι το σωματικό
βάρος μας. Λεπτομερής θρεπτική ανάλυση διαφημιζόμενων τροφών έδειξε πως σχεδόν
το 90% των προϊόντων περιέχουν υψηλά ποσοστά λίπους, ζάχαρης ή αλατιού. Για τον
λόγο αυτό, η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης θεωρείται ένας από τους κύριους
παράγοντες που ευθύνονται για την παχυσαρκία, τόσο στα παιδιά, όσο και τους
ενήλικες. Είναι εφικτό όμως να αλλάξει η άσχημη αυτή συνήθεια;
Υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής
και ακολουθώντας απλά βήματα είναι εφικτό να αλλάξει η κακή αυτή συνήθεια. Γνωρίζοντας,
λοιπόν, πως ιδιαίτερα στα παιδιά σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνήθειες που
ακολουθούν οι γονείς, μπορούμε:
> Να καθιερώσουμε την ώρα του φαγητού ως σημαντική
και απαραίτητη στιγμή για την οικογένεια. Είναι η ώρα που συγκεντρώνονται όλοι
στο σπίτι, από τη δουλειά ή το σχολείο, και έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν
για όσα τους συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
> Η τηλεόραση να ανάβει λίγες ώρες την ημέρα, και
όχι από το πρωί έως το βράδυ. Να υπάρχει δηλαδή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και
ωράριο για το πότε θα πρέπει τα παιδιά, να βλέπουν τηλεόραση.
> Να μην υπάρχει τηλεοράση σε όλα τα δωμάτια και
κυρίως στα δωμάτια των παιδιών.
> Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παίζουν με φίλους ή
να αθλούνται, αντί να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν όλη την ημέρα στον
ηλεκτρονικό υπολογιστή.
> Πάνω απ΄ όλα να μάθουμε να τρώμε σωστά και μετά
ας δούμε τι και πόση ποσότητα τροφής βάζουμε στο στόμα μας.
Στις μέρες μας, η κατανάλωση φαγητού είναι σχεδόν
τέσσερις φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με αυτή των γιαγιάδων μας, και το μέγεθος
των μερίδων και η ακαταλληλότητα έχει αυξηθεί δραματικά. Είναι γεγονός ότι όσο
περισσότερο συνηθίζει το μάτι σε μεγάλες μερίδες, τόσο διαστρεβλώνεται η
αντίληψή μας για το τι είναι φυσιολογικό και ποιο το μέγεθος ενός κανονικού
γεύματος.
Οι Δυτικοί
έχουν μάθει να καταναλώνουν τεράστιες μερίδες φαγητού ακόμη και στο
σπίτι τους, αφού είναι παρασυρμένοι από τις υπερμεγέθεις μερίδες των fast food
και των εστιατορίων. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ‘Ἡδονική Πείνα» και είναι
ασθένεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, τείνουν να θεωρούν τις μερίδες
των gourmet εστιατορίων «μικρές», παρόλο που στην πραγματικότητα είναι αυτές
που είναι το σωστό και πρέπει να σερβίρονται. Ακόμη και τα σκεύη σερβιρίσματος
που χρησιμοποιούν στο σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι παλαιότερα. Επίσης,
στα σούπερ-μάρκετ κατακλυζόνται από προσφορές για οικονομικές συσκευασίες με
διπλές ποσότητες και extra large προϊόντα. Όλα αυτά όμως συντελούν στο να τρώνε
παραπάνω, με αποτέλεσμα το βάρος τους να
αυξάνεται και η υγεία να καταστρέφεται
χωρίς να το αντιλαμβάνονται άμεσα. Έμμεσα όμως η ζημιά είναι εκθετικά
τεράστια.
Επειδή το μέγεθος των μερίδων και γενικότερα οι
διατροφικές επιλογές μπορούν να
αποφέρουν θετικά αποτελέσματα στη μείωση της παχυσαρκίας, ας δούμε πως μπορούμε
να συμβάλουμε σε αυτό θετικά, κάνοντας μικρές αλλαγές στις διατροφικές
συνήθειες:
-Αρχικά, πρέπει να σερβίρουμε το φαγητό σε μικρότερο
πιάτο, αφού το μέγεθος του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποσότητα του
φαγητού που καταναλώνεται. Για να φαίνεται μεγάλη η ποσότητα φαγητού, καλό
είναι να απλώνουμε την μερίδα μας στο πιάτο και η σαλάτα που πάντα συνοδεύει το γεύμα, μπορεί να είναι λίγο περισσότερη.
-Επίσης, αλλαγή πιθανώς χρειάζονται και τα ποτήρια. Σε
ψηλά και λεπτά ποτήρια, η κατανάλωση ποτού, χυμού, αναψυκτικού είναι μικρότερη
απ’ ό,τι σε χαμηλά και φαρδιά ποτήρια. Τέλος, η ταξινόμηση του ψυγείου, παίζει
βασικό ρόλο, διότι είναι πολύ πιθανότερο να καταναλώσουμε τρόφιμα που
βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο, παρά να ψάξουμε κάτι παχυντικό που βρίσκεται στο πίσω μέρος του. Γι’ αυτό και
τοποθετούμε πάντα μπροστά τα φρούτα και τα λαχανικά και πιο πίσω γλυκά, τοστ
κ.ά.
Να θυμάστε, ότι σε μία σωστή και υγιεινή διατροφή δεν
παίζουν ρόλο μόνο οι ορθές επιλογές φαγητού, αλλά και η ποσότητα κατανάλωσής
του. Επειδή η ποσότητα φαίνεται να συμφωνεί με το λαϊκό ρητό «το μάτι είναι
αχόρταγο».
Πηγή: http://www.terrapapers.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου