19 Σεπ 2012

Δημοπρατήρια και farmers market (αγροτικές αγορές) για μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.


Μετά τα δημοπρατήρια έρχονται στη χώρα μας και τα farmers market (αγροτικές αγορές), με στόχο τη μείωση της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Παρίση Μουτσινά, με τα farmers market, που, όπως επιήμανε, ήδη ξεκινούν δυο τέτοιες αγορές στη χώρα μας, οι γεωργοί της περιφέρειας και οι γεωργοί όμορων περιφερειών, ύστερα από συμφωνία, μπορούν να διαθέτουν κάθε Σάββατο απ’ ευθείας τα προϊόντα τους από το γεωργό στον καταναλωτή. «Θα έλεγα ότι είναι μια θεσμοθέτηση του κινήματος της πατάτας. Ακριβώς αυτό
προσπαθούν να πετύχουν, από κάτω προς τα πάνω, με μια προσέγγιση, οι ίδιοι οι αγρότες, ανταμώνοντας το καταναλωτικό κίνημα και τους καταναλωτές», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα δημοπρατήρια, ο υπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές, χωρίς να γίνεται πολύ μεγαλύτερη σπατάλη χρημάτων. «Για παράδειγμα», τόνισε, «υπάρχει μια σημαντική υποδομή στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στη Βέροια πάνω στον άξονα της Εγνατίας. Εκεί υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις τις οποίες για πρώτη φορά αξιοποιούμε σε συνεργασία με τους ντόπιους φορείς, τα επιμελητήρια, έτσι ώστε να οργανώσουμε για πρώτη φορά ένα τέτοιο καλό δημοπρατήριο. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε εμπειρία, παράλληλα με τη μελέτη που έχουμε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο περιμένουμε να μας την παραδώσει εντός των επομένων δυο μηνών».

Τέλος σε ότι αφορά στο Ενιαίο Μητρώο για τους Εμπόρους Αγροτικών προϊόντων, ο υπουργός υποστήριξε ότι «έγινε μεν η νομοθεσία αλλά υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τους και δώσαμε παράταση 3 μηνών έως το τέλος του έτους και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε με νομοθετική ρύθμιση δύο μικρές τροπολογίες που είδαμε ότι τους δημιουργούν μεγάλη δυσκολία. Θέλω να πιστεύω ότι με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα λυθεί αυτό το πρόβλημα της νομοθετικής ρύθμισης που ζητήθηκε και έως το τέλος του έτους θα αρχίσει να λειτουργεί και αυτός ο θεσμός».


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου