19 Δεκ 2012

Αντιμετωπίζεται η … πίεση με τη διατροφή.


Διατροφική αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης

Με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να υποφέρει από καρδιαγγειακά προβλήματα και να αναγκάζεται, αφού έχει υποστεί σοβαρές βλάβες, να λάβει θεραπευτικά μέτρα θα ήταν ωφέλιμο να γνωρίζουμε ότι αρκετοί από τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου  – όπως η αρτηριακή υπέρταση – μπορούν να ελεγχθούν με σωστές διατροφικές επιλογές.

Η αρτηριακή υπέρταση ή αυξημένη αρτηριακή πίεση πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων αλλά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 1 στους 3 δεν το γνωρίζει καν και πολλοί απ΄ όσους
το γνωρίζουν δεν το θεωρούν αρκετά σημαντική παράμετρο για την κατάσταση της υγείας τους.

Δυστυχώς όμως, η υπέρταση αποτελεί έναν «σιωπηλό κίνδυνο» αφού λειτουργεί για πολύ καιρό ασυμπτωματικά φθείροντας αρτηρίες, ιστούς και όργανα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κάθε άνοδος 10 mmΗg διαστολικής (μικρής) ή 20 mmΗg συστολικής πίεσης διπλασιάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε μάτια, νεφρά, καρδιά και καρδιαγγειακό σύστημα.

Για να προλάβει κανείς αυτές τις σοβαρές επιπτώσεις και πριν στραφεί στη φαρμακευτική αγωγή, που συχνά δεν είναι αρκετή, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιλογές που κάνει στη διατροφή του παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο σ΄αυτό το ζήτημα.

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους παίζει πρωταρχικό ρόλο όπως και η διακοπή του καπνίσματος. Η μείωση του στρες μέσω της γυμναστικής είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να προλάβουμε ή να μειώσουμε την υπέρταση.

Από διατροφικής πλευράς, ένα μενού πλούσιο σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και λιπαρά ψάρια σε συνδυασμό με τη μείωση του περιττού αλατιού μπορεί να προφυλάξει το σώμα μας από την υπέρταση.

Ειδικά στην περίπτωση του αλατιού, η γενική σύσταση για υγιή άτομα δεν ξεπερνά τη συνολική κατανάλωση των 5-6 γρ/ημέρα δηλαδή το ένα κουταλάκι του γλυκού. Φυσικά το αλάτι εκτός από τη χρήση του στο μαγείρεμα και τη χρήση της αλατιέρας στο τραπέζι μπορεί να προέλθει και από άλλες πηγές που συνήθως αγνοούμε.

Πολύ πλούσιες πηγές αλατιού είναι τα προπαρασκευασμένα/επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και απαραίτητα αλμυρά στη γεύση. Για παράδειγμα υπερβολικό αλάτι μπορεί να κρύβεται στα πακεταρισμένα αρτοσκευάσματα, στις έτοιμες σάλτσες/σούπες, τα πρωινά δημητριακά κλπ Τέτοιου είδους τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και στην περίπτωση υπάρχουσας υπέρτασης να μειώνονται στο ελάχιστο.

Αντίθετα, τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο, τον φυσικό «ανταγωνιστή» του αλατιού στο σώμα, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, οι πατάτες, η κόκκινη κολοκύθα, τα πατζάρια, οι μπανάνες, τα ξερά φασόλια και οι φυσικοί χυμοί φρούτων βοηθούν στην πρόληψη και τη μείωση της υπέρτασης και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται συχνότερα στο πιάτο μας.

Εάν έχετε αμφιβολίες για τη ποσότητα του αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά και αν αυτό επηρεάζει την αρτηριακή σας πίεση, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή στο διαιτολόγο σας για περαιτέρω πληροφορίες.


Πηγή: Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος, kardiologika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου