28 Νοε 2011

Ξεπέρασε τα 1600 μεγαβάτ η ισχύς των αιολικών πάρκων


Ξεπέρασε τα 1600 μεγαβάτ, τον Οκτώβριο, η ισχύς των αιολικών πάρκων που βρίσκονται σε λειτουργία, σημειώνοντας αύξηση 18,5 % σε σχέση με το τέλος του 2010.
Συγκεκριμένα, οι ανεμογεννήτριες έφθασαν στα 1621,27 μεγαβάτ (1340,25 στην ηπειρωτική Ελλάδα και 281,02 στα μη διασυνδεδεμένα νησιά) ενώ άλλα 155,1 μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ως το τέλος του έτους ή το 2012.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η οποία έχει "χαρτογραφήσει" την αγορά και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
 Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση:

-Οι επιχειρηματικοί όμιλοι με τα περισσότερα αιολικά μεγαβάτ στη χώρα μας είναι η γαλλική EDF (298,2 MW), η Ισπανική Iberdrola Rokas (246,9 MW), η ΤΕΡΝΑ (211,5 MW), η Ιταλική ENEL (171,4 MW) και η Ελλάκτωρ (127,05 MW).
-Οι κατασκευαστές των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα είναι κατά σειρά η δανική Vestas, (μερίδιο αγοράς 51 %), η γερμανική Enercon (27,7 %), η ισπανική Gamesa (25,2 %)και η δανική Nordex (4,7 %).
Σε επίπεδο περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των εγκαταστάσεων μες 537 μεγαβάτ και ακολουθούν οι Πελοπόννησος (267) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (241 MW).
Στο μεταξύ, 35 αιτήσεις για κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία της Αρχής με το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) αναφορικά με το σχεδιασμό της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης, στο Θρακικό πέλαγος και ακολουθούν η Κέρκυρα, (Μαθράκι, Οθωνοί), η Λήμνος (στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού), τα Δωδεκάνησα (Κως και βόρεια της Κάσου) η Εύβοια (Κάρυστος και Κύμη), η Αττική (κόλπος Πεταλιών - Νέα Μάκρη), η Αιτωλοακαρνανία (όρμος Καλυδώνος). Η συνολική ισχύς των αιτήσεων ξεπερνά τα 5.000 μεγαβάτ.
Οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί από το 2007 ως το 2010 και είχαν «παγώσει» από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που είχε προκρίνει τη λύση να επιλέξει το Δημόσιο τις περιοχές που κρίνονται κατάλληλες για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και να τις δημοπρατήσει. Οι αιτήσεις αυτές τώρα επανεξετάζονται, και η ΡΑΕ καλεί το ΔΕΣΜΗΕ να τις λάβει υπόψιν κατά το σχεδιασμό των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου