14 Νοε 2011

Φέτες σφυρίδας με αμπελοφάσουλα και σάλτσα πιπεριάς



Υλικά:

 (για 6 άτομα)
Για τη σάλτσα πιπεριάς:
800 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
200 ml ζεστό νερό 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
40 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα αμπελοφάσουλα:


1 κιλό αμπελοφάσουλα
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σφυρίδα:

6 φέτες σφυρίδας (ή συναγρίδας), φρέσκες ή κατεψυγμένες (βάρους περίπου 200 γρ. η καθεμία)
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σάλτσα πιπεριάς: Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Πλένουμε και σκουπίζουμε τις πιπεριές. Τις βάζουμε στη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε σε ένα από τα δύο ψηλότερα ράφια. Τις ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους ομοιόμορφα. Τις βγάζουμε, τις βάζουμε γρήγορα σε ένα μεγάλο μπολ και το σκεπάζουμε αμέσως, σφικτά, με διάφανη μεμβράνη. Τις αφήνουμε για 15 λεπτά (οι υδρατμοί αποκολλούν τη φλούδα από τη σάρκα και το ξεφλούδισμα γίνεται πανεύκολα). Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια, τα κοτσάνια και τις μεμβράνες. Ρίχνουμε τις κομμένες πιπεριές στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ζεστό νερό, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το βαλσαμικό ξίδι, λίγο αλατοπίπερο και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν λεία σάλτσα, την οποία διατηρούμε κατά μέρος, χλιαρή προς ζεστή.

Αμπελοφάσουλα:

Εν τω μεταξύ, βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα αμπελοφάσουλα στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για περίπου 8 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό ή μέχρι να γίνουν όσο μαλακά τα θέλουμε. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να διατηρήσουν ζωηρό το πράσινο χρώμα τους και τα στραγγίζουμε καλά. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά, για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα μέχρι να γυαλίσουν ομοιόμορφα από το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σφυρίδα:

Αλείφουμε τις φέτες σφυρίδας με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, σε μονή στρώση και το τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά, τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά κι απ' την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Μοιράζουμε τις φέτες σφυρίδας και συνοδεύουμε με τα αμπελοφάσουλα. Σερβίρουμε, βάζοντας τη σάλτσα πιπεριάς σε ξεχωριστό μπολ.

Πηγή:

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου