20 Νοε 2011

Εμπορικός πόλεμος Καναδά με Ολλανδία για τις εξαγωγές πιπεριάς


Για νέα φυτοϋγειονομικά εμπόδια από την πλευρά του καναδικού κράτους κατά των εξαγωγών ολλανδικών πιπεριών, κάνει λόγο ο Incofruit Hellas. Το Border Services Agency του Καναδά επιβεβαίωσε ότι στο Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορίου, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κατά των εισαγωγών πιπεριών από την Ολλανδία σε τιμές ντάμπινγκ, μια διαδικασία που θα τελειώσει κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου. Ντάμπινγκ είναι η εξαγωγή και πώληση προϊόντων σε τιμή χαμηλότερη (ή ακόμη και κάτω του κόστους) από ό,τι στην εγχώρια αγορά ή σε διεθνές επίπεδα με σκοπό την εκμηδένιση των ανταγωνιστών.


Ωστόσο, η νομική υπεράσπιση των Ολλανδών παραγωγών πιστεύει ότι δεν υπάρχει ντάμπινγκ και ότι, αν η Ολλανδία αποκλειστεί από την καναδική αγορά, αυτή θα καταληφθεί από άλλες χώρες.
Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, δήλωσε ότι: «Για τον Σύνδεσμό μας και άλλους φορείς εξαγωγής των Χωρών της Ε.Ε, η πρόσβαση των ευρωπαίων παραγωγών στις αγορές των τρίτων χωρών, και στην δυναμικά αναπτυσσόμενη κατανάλωση τους, είναι ολοένα και πιο δύσκολη λόγω φυτοϋγειονομικών εμποδίων που επιβάλλονται από αυτές τις τρίτες χώρες σαν μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος προς απαγόρευση-παρεμπόδιση εισαγωγών. Μάλιστα τώρα προσανατολίζονται (συνασπίζονται) επιβάλλοντας και δασμολογικούς φραγμούς. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περισσότερη και καλύτερη προστασία των εμπορικών συμφερόντων των παραγωγών φρούτων και λαχανικών της κοινότητας, αναθεωρώντας ενδεχομένως την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της πλήρους εναρμόνισης προς τους κανόνες του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου το οποίο άλλοι δεν σέβονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου