30 Μαΐ 2012

Οι καιρικές συνθήκες θα καθορίσουν φέτος την παραγωγή και την ποιότητα στη βιομηχανική τομάτα και όχι η αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης.


Αντιμέτωπη με τις άσχημες καιρικές συνθήκες βρίσκεται φέτος η πολύπαθη καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας. Μετά τη μεγάλη στρεμματική μείωση πέρσι αλλά και τα προβλήματα με τις πληρωμές των παραγωγών από τους μεταποιητές φέτος η καλλιέργεια έρχεται αντιμέτωπη με το χαλάζι. Παρά λοιπόν τις αρχικές εκτιμήσεις για παραγωγή κοντά στους 480.000 τόνους όλα δείχνουν ότι δεν θα ξεπεράσουμε τους 400.000 τόνους. Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο και ο κ. Θεόδωρος Κορώσης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών προσθέτοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις ζημιές που προξένησαν το
χαλάζι και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών». Βέβαια, η παραγωγή αυτή είναι αυξημένη σε σχέση με την περσινή χρονιά που έφτασε μόλις τους 324.000 τόνους. Όσον αφορά το κομμάτι της μεταποίησης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Πελοπόννησο, οι δύο βιομηχανίες Ελαΐς και Κύκνος με τη σταθερότητά τους κράτησαν τους παραγωγούς στην καλλιέργεια, ενώ στην κεντρική Ελλάδα ισχυρό ρόλο διαδραματίζει η βιομηχανία Νομικός.

Στρεμματική αύξηση
Για την κατάσταση στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Ηλεία όπου καλλιεργείται ο μεγαλύτερος όγκος βιομηχανικής τομάτας ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον παραγωγό και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας, κ. Χρήστο Βαλλιανάτο ο οποίος μας ανέφερε: «Φέτος η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας είναι ενισχυμένη στρεμματικά κατά 15% (φέτος καλλιεργήθηκαν 9.000 στρέμματα)».
Και πρόσθεσε: «Όλα πήγαιναν καλά μέχρι τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος. Αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει η παρουσία διάφορων ασθενειών στα φυτά. Με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί μπαίνουν σε περισσότερα έξοδα για τα φάρμακα που απαιτούνται. Η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί αν σταματήσουν οι βροχές. Οι τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από τα εργοστάσια και αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει περίπου στις 20 Ιουνίου. Άλλωστε τα εργοστάσια αναμένουν το τι θα γίνει με τον καιρό, καθώς αυτός ο παράγοντας θα επηρεάσει καθοριστικά τις τιμές».

Υποβάθμιση ποιότητας
Για υποβάθμιση της παραγωγής κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, προϊστάμενος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας της ΕΑΣ Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά: «Οι φυτεύσεις ολοκληρώθηκαν πριν από μια εβδομάδα. Στην Περιοχή της Λάρισας έχουν καλλιεργηθεί περίπου 17.000 στρέμματα (τα 15.000 στρ. η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ) αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το 2011. Περίπου 4.000 στρέμματα θεωρούνται χαλαζόπληκτα. Από αυτά τα 500 έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Υπολογίζουμε ακόμα 1.500 στρέμματα που θα έχουν ζημιά πάνω από 50% ενώ 2.000 στρέμματα θα έχουν σοβαρή μείωση της παραγωγής αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας. Η ποιότητα είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα στην βιομηχανική ντομάτα διότι το προϊόν αυτό πληρώνεται με βάση συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Ομάδα Παραγωγών Λάρισας
Για το θέμα η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Λάρισας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Κατά τη διάρκεια μιας από τις χειρότερες θεομηνίες των τελευταίων χρόνων, λόγω έντασης αλλά και λόγω της διάρκειας (γύρω στα 25 λεπτά) της χαλαζόπτωσης, χτυπήθηκαν περισσότερα από 4.000 στέμματα βιομηχανικής τομάτας στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, με τη ζημιά να αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την πλήρη καταστροφή της καλλιέργειας.
Η δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολύ καθοριστική για την καλλιέργεια της τομάτας επειδή το φυτό βρίσκεται στην καρπόδεση, στάδιο όπου δεν μπορεί να γίνει επαναφύτευση, παρά μόνο κάποιες διορθωτικές ενέργειες για την προστασία από μύκητες και βακτήρια των πληγωμένων φυτών.
Τις επόμενες ημέρες οι Γεωπόνοι της Ο.Π. Βιομηχανικής Τομάτας της Ε.Α.Σ. Λάρισας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Δ.Α.Ο.Κ. Λάρισας και το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Βόλου, θα βρεθούν στους αγρούς για την επιτόπια καταγραφή ζημιών και την παροχή επιστημονικής βοήθειας στους πληγέντες παραγωγούς μέλη της. Αμέσα πάντως μόλις η κατάσταση των χωραφιών το επιτρέψει, συστήνεται ψεκασμός με ενισχυμένη δόση κατάλληλου χαλκούχου σκευάσματος (υδροξείδιο του χαλκού) και σε 4 με 5 μέρες επανάληψη με χαλκό σε συνδυασμό με διασυστηματικό μυκητοκτόνο για την προστασία από τη φυτόφθορα.
Οι επόμενες φωτογραφίες τραβήχτηκαν την επόμενη της χαλαζόπτωσης σε χωράφι της Γλαύκης και δείχνουν -με αδιάψευστο μάρτυρα τη σειρά που «γλύτωσε» από το χαλάζι λόγω φυσικού εμποδίου που υπήρχε δίπλα της- το μέγεθος της καταστροφή στον υπόλοιπο αγρό.

Μεταποίηση
Όσον αφορά το θέμα της μεταποίησης σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Σαπουνάς: «Φέτος θα λειτουργήσουν ο Νομικός, η Mastfoods (μετά τις 20 Αυγούστου), η ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ και από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο ερωτηματικά που είναι το εργοστάσιο της ΤΟΜΑΤΟΛ (Λεβεντάκης στα Φάρσαλα) και τα «Ευρωπαϊκά Τρόφιμα» (Λαδάς στη Λάρισα) αν και νομίζω ότι τελικά και αυτά τα δύο θα λειτουργήσουν».

Σύσκεψη Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Το διεκδικητικό και υποστηρικτικό πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση της θεομηνίας που έπληξε το νομό ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Από τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών επλήγησαν από το χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και η ευρύτερη κτηματική περιφέρεια του Δήμου Λαρισαίων. Σιτηρά, κριθάρι, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, αμπέλια, ψυχανθή (φακή, ρεβύθι), βίκος, είναι τα φυτά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, με το βαμβάκι (ως η δυναμικότερη καλλιέργεια της περιοχής) να εκτείνεται σε 70.000-80.000 στρέμματα. Ωστόσο το σιτάρι, η βιομηχανική ντομάτα και τα ψυχανθή είναι εκείνα τα προϊόντα όπου η ζημιά είναι καθολική.

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου