29 Μαΐ 2012

Την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής προώθησης των αγροτικών προϊόντων συζητά η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.


Την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής προώθησης των αγροτικών προϊόντων, με αφορμή τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, θα συζητήσει η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την προσεχή συνεδρίασή της, που θα γίνει στις 30 – 31 Μαΐου. Στη συζήτηση θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν και τα στοιχεία της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης. Ακόμη θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για χρήση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, ένα σύστημα «ομπρέλας» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να προσαρμοστεί στην εσωτερική και εξωτερική αγορά για το σύνολο των μέτρων ενημέρωσης και προώθησης.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην ενημέρωση που έκανε προς το Ευρωκοινοβούλιο, είναι αναγκαίο να συνοδευτεί η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ από πολιτική προώθησης που να επιτρέπει την αξιοποίηση ολόκληρου του δυναμικού των επιχειρήσεων τροφίμων για να ευνοηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στην ευρωπαϊκή οικονομία.


Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν που θα συζητηθεί από τους Ευρωβουλευτές, για τη διασφάλιση βέλτιστης ευρωπαϊκής απόδοσης των γενικών εκστρατειών, τη βελτίωση της ευρωπαϊκής προβολής και τη συμβολή στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής εικόνας, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χρήσης μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας για το σύνολο των προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης, όπου θα συμπεριλαμβάνονται οπτικά στοιχεία και στοιχεία περιεχομένου. Συγκεκριμένα, θα αναπτύσσονται ενέργειες υπό μια ενιαία «ομπρέλα», για παράδειγμα με τη χρήση ενός συνθήματος, όπως «Οι γεύσεις της Ευρώπης: εγγυημένη ποιότητα». Για να είναι αποτελεσματικό, αυτό το σύστημα «ομπρέλας» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να προσαρμοστεί στην εσωτερική και εξωτερική αγορά για το σύνολο των μέτρων ενημέρωσης και προώθησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2010, η Ένωση είναι ο δεύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων για ποσό ύψους 91 δισ. ευρώ, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (92 δισ. ευρώ) και ο πρώτος εισαγωγέας (84 δισ. ευρώ). Με την πάροδο του χρόνου, το μερίδιο των τελικών και των μεταποιημένων προϊόντων στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυξάνεται συνεχώς. Η αξία των προϊόντων αυτών αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των συνολικών γεωργικών εξαγωγών της ΕΕ.

Είναι ουσιώδες να διατηρήσει και να αυξήσει η ευρωπαϊκή γεωργία την ανταγωνιστικότητά της και τα μερίδια αγοράς της, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές, τηρώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών της σχέσεων. Κατά τα προσεχή έτη, η ενδεχόμενη ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα και η διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τους εξαγωγείς τροφίμων οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Η επιτυχία της ευρωπαϊκής γεωργίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της και να επιτρέψει στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα της βιομηχανίας τροφίμων να διατηρήσει μια σημαντική θέση στην οικονομία και στο εμπόριο της ΕΕ. Πάντως η Κομισιόν επισημαίνει ότι η προσφορά πρέπει να προσαρμόζεται σε μια ζήτηση η οποία μπορεί να αλλάξει ριζικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ιδίως σε περίπτωση κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Οι προοπτικές των γεωργικών αγορών, αν και ευνοϊκές μεσοπρόθεσμα, αναμένεται ωστόσο να εμφανίσουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αυξημένη μεταβλητότητα.

Τα μέτρα προώθησης του 1ου Πυλώνα της ΚΑΠ:
ΚΟΑ Οίνου:
112 εκατ. ευρώ (εκτέλεση 2011) σύμφωνα με τις δηλώσεις των κρατών μελών
228 εκατ. ευρώ (πρόβλεψη δαπανών 2013) σύμφωνα με τον προγραμματισμό των κρατών μελών.
Να επισημάνουμε ότι στα εθνικά προγράμματα τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αναδιαθέτουν τα ποσά αυτά σε άλλα μέτρα. Τροποποιήσεις εθνικών προγραμμάτων ενίσχυσης του αμπελοοινικού τομέα μπορούν να επέλθουν δύο φορές κατ΄ έτος.

ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών
34 εκατ. ευρώ (μέσος όρος εκτέλεσης 2008 – 2009) σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν

Οριζόντιο Καθεστώς
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κρατών μελών:
47 εκατ. ευρώ (εκτέλεση 2011)
55,2 εκατ. ευρώ (προϋπολογισμός 2012)


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου