28 Μαΐ 2012

Ανοδικά οι εξαγωγές προς Ρωσία με αιχμή τα αγροτικά προϊόντα.


Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των εξαγωγών μας προς Ρωσία το 2011, αν και με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό από το προηγούμενο έτος, κατά 22,6% (2010: 37,18%), φτάνοντας σε αξία τα 394,3 εκατ. ευρώ (2010: 321,75 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μόσχα.
Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές μας από την ίδια χώρα μειώθηκαν κατά 15,2% και έφτασαν τα 4,05 δισ. ευρώ (2010: 4,7 δισ ευρώ). Ο όγκος εμπορίου παρουσίασε μείωση κατά 13,1% και από 5,1 δισ. ευρώ το 2010, έπεσε στα 4,4 δισ. ευρώ το 2011. Τέλος, το χρόνιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 18,2% φτάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ.


Κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας προς την Ρωσία παραμένουν οι γούνες, καλύπτοντας το 25,8 επί του συνόλου.

Στη δεύτερη θέση πέρασαν οι συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 127,7% έναντι του προηγούμενου έτους, όπως αύξηση (+216,35%) σημείωσαν και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα που ανήκουν στην ίδια διψήφια κατηγορία.

Ακολουθούν οι φράουλες και τα ακτινίδια, τα οποία κατέγραψαν εξαιρετική άνοδο της τάξης του 86,9% και ξεπέρασαν τα ροδάκινα και τα κεράσια. Επισημαίνεται ότι η κατηγορία των φρούτων αν ιδωθεί συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας τα εσπεριδοειδή (τα οποία και αυτά σημείωσαν σημαντική αύξηση 371,2% αλλά και τα μήλα), φτάνει τελικά στα 71,4 εκ. ευρώ καταλαμβάνοντας κατά αυτό το τρόπο την δεύτερη θέση στην κατάταξη των εξαγωγών μας με μερίδιο 18,12%.

Αξιόλογες επίσης ήσαν και οι αυξήσεις των εξαγωγών μας στα στιλβώματα 36,78%, τα ορυκτέλαια 56,16%, τους ανελκυστήρες (33,86%) και τις συσκευές παραγωγής ψύχους (86,31%) αλλά και ιδιαίτερα στους χάλκινους σωλήνες και στα φύλλα αλουμινίου, κατηγορία η οποία επίσης ιδωμένη συνολικά ξεπερνά τα 9 εκ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο της πρεσβείας μας, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί η σταθερή αύξηση των εξαγωγών του ελαιόλαδου (παρόλο που απέχει αρκετά από τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας) και του μαρμάρου.

Αρνητικά σημεία η κατηγορία των ιχθυηρών, η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σημείωσε κάμψη αλλά και η συνέχιση της πτώσης των εξαγωγών καπνών.

Όσον αφορά άλλες εισαγωγές από την Ρωσία, αυτές παρουσίασαν μείωση κατά -15,4%. Η πτώση ανάγεται κυρίως στην κατηγορία του πετρελαίου όπου οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 38,72%. Τα λοιπά ενεργειακά προϊόντα (ορυκτέλαιο και φυσικό αέριο) κινήθηκαν ανοδικά. Στην κατηγορία των μετάλλων η εικόνα είναι αμφίρροπη με ακατέργαστο αλουμίνιο και τα απορρίμματα αυτού καθώς και τα ελάσματα σιδήρου ή χάλυβα να καταγράφουν άνοδο ενώ τα παλιοσίδερα, και τα χάλκινα σύρματα πτώση. Επισημαίνεται η δυναμική εμφάνιση άλλες κατηγορίας των δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι και πλιγούρι) που μαζί ξεπερνούν τα 46 εκ. ευρώ. ''Αλλα εισαγόμενα προϊόντα συνιστούν τα ακατέργαστα γουνοδέρματα, το καουτσούκ, τα λιπάσματα, το χαρτί και η ξυλεία.

Γενικά, προκύπτει από τα στοιχεία ότι οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στην Ρωσία αν και εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος εμφανίζουν μεγάλη διασπορά σε είδη. Αντιθέτως οι ρωσικές εξαγωγές στην Ελλάδα αφορούν κατά μεγάλο μέρος σε εξαγωγές προϊόντων ενέργειας και ακολουθούν άλλες πρώτες ύλες.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου