25 Μαΐ 2012

Ημερίδα για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας.


Ημερίδα για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας. Η ημερίδα θα γίνει την Τετάρτη, 30 Μαίου 2012, στις 7.00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο Κιβερίου, που βρίσκεται στο ισόγειο της εκκλησίας της Παναγίας. Συνδιοργανωτές στην ημερίδα αυτή είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου και ο Δήμος Άργους – Μυκηνών.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά είχε ασχοληθεί ο Σύλλογός μας και στις 28/6/2007, με μια ημερίδα που είχε οργανώσει στις Μυκήνες, σε συνεργασία με τον τότε Δήμο Μυκηνών και τη Ν.Α. Αργολίδας, θεωρώντας την καλλιέργεια των φυτών αυτών, ως μια καλή επιλογή αντικατάστασης της καλλιέργειας του καπνού, η οποία για τις περιοχές αυτές ήταν κύρια καλλιέργεια.
Τότε, ήταν η πρώτη φορά που το θέμα αυτό παρουσιαζόταν στην Αργολίδα, αλλά στη συνέχεια δεν υπήρξε ανταπόκριση τέτοια που να φανέρωνε ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πλευρά
παραγωγών ή και άλλων ενδιαφερόμενων.

Όμως, από τη στιγμή που μεγάλα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες του κέντρου, τηλεοπτικές εκπομπές) ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, άρχισε να μεγαλώνει και το ενδιαφέρον, οι ερωτήσεις «να πέφτουν βροχή» και να γίνονται συνεχείς εκκλήσεις για περισσότερη ενημέρωση για το θέμα αυτό.
Βέβαια, στην κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει και η μέχρι τώρα περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου η παραγωγή διάφορων γεωργικών προϊόντων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, ή δεν απολαμβάνει τιμές που θα έπρεπε, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του ελαιολάδου του οποίου η τιμή συνεχώς κατρακυλάει.

Έτσι, από λανθασμένη εικόνα που έχει διαμορφωθεί από ορισμένα μεγάλα έντυπα, θεωρώντας τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ως ξεχωριστή, ιδανική αλλά και μια επιλογή που μπορεί να είναι και «η λύση», σε περιοχές όπου η γεωργία «έχει πάρει την κάτω βόλτα» θεωρούμε ότι, η κατάσταση, πρέπει να μπει στη σωστή της βάση.
Για το λόγο αυτό, οργανώνουμε και πάλι μια ημερίδα που θα ασχοληθεί με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά πέρα από θεωρητικές και επιφανειακές παρουσιάσεις.

Έτσι, η ημερίδα αυτή θα ασχοληθεί με αντικείμενα που έχουν να κάνουν με την σωστή οργάνωση, μιας ομάδας παραγωγών που θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αυτή, ενώ θα παρουσιαστεί η μέχρι τώρα εμπειρία από δύο τέτοιες ομάδες.
Θα δοθεί λοιπόν η δυνατότητα σε ειδικευμένα άτομα, να μεταφέρουν την εμπειρία τους πέρα από θεωρητικές απόψεις και υπολογισμούς που «γίνονται στο χαρτί» οι οποίοι τελικά τα βλέπουν όλα ρόδινα και εύκολα παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα, τα προβλήματα που προκύπτουν αλλά και τις ιδιαιτερότητες καθώς επίσης και τις ανάγκες που έχουν καινούργιες καλλιέργειες όπως είναι εκείνες των διάφορων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Ομιλητής στην ημερίδα αυτή θα είναι, ο Γεωπόνος, Ηλίας Ντζάνης, σύμβουλος της ομάδας παραγωγών «ΑΝΘΗΡ», που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αγρινίου, η οποία φαίνεται να έχει βάλει την όλη υπόθεση στη σωστή βάση. Ο κος Ντζάνης θα παρουσιάσει το θέμα: «Τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, ως εναλλακτική πρόταση για τη γεωργία. Παράδοση και καινοτομία. Εμπειρίες, παρόν και δυνατότητες». Ακόμη, είναι προσκεκλημένος ο κος Βασίλης Κωνσταντινίδης, συντονιστής του Συλλόγου «Πελοποννησιακό Ιπποφαές» ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: «To ιπποφαές στην Πελοπόννησο». Σημειώνουμε, τα όσα ακούγονται για τη νέα αυτή καλλιέργεια, η οποία έχει φτάσει σε σημείο να θεωρείται ως πανάκεια και η οποία κατά την άποψή μας έχει υπερεκτιμηθεί. Ακόμη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας, Δημήτρης Δήμου, θα παρουσιάσει τα διάφορα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 30Μαΐου

19:00 – 19:15

Χαιρετισμοί, Ενημέρωση για τις δράσεις του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου,  Ειρήνη Βλάχου, Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου.

19:15 - 19:30

Tα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην ελληνική γεωργία

Δημήτρης Δήμου,  Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας

19:30- 20:15

 Τα αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά ως εναλλακτική πρόταση για τη γεωργία-Παράδοση και καινοτομία. Εμπειρίες, παρόν και δυνατότητες

Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος, Σύμβουλος Ομάδας Παραγωγών «ΑΝΘΗΡ»

20:15 - 20:45

Το Πελοποννησιακό Ιπποφαές

 Βασίλης Κωνσταντινίδης,  συντονιστής Συλλόγου «Πελοποννησιακό Ιπποφαές»

20:45- 21:30

Ερωτήσεις- Συζήτηση – Κλείσιμο Ημερίδας

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου