23 Μαΐ 2012

Μπούσουλας αντιμετώπισης προσβολών στα πατατοχώραφα.


Όλες τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι πατατοπαραγωγοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανές προσβολές από περονόσπορο και δορυφόρο δίνουν οι γεωπόνοι του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.


Σοι ειδικοί δίνουν οδηγίες για την αντιμετώπιση των περονόσπορου και του δορυφόρου στις καλλιέργειες πατάτας του Οροπεδίου Λασιθίου.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
Οι φυτεύσεις της πατάτας στο οροπέδιο ολοκληρώνονται. Στις πιο πρώιμες φυτεύσεις οι πατάτες βρίσκονται στο στάδιο των νεαρών φυτών ( ύψος φυτών 10 - 15 εκ ).

Περονόσπορος: Το τριήμερο 18 – 19 - 20 Μαΐου επικράτησαν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές περονοσπόρου. Σημειώθηκαν βροχές ύψους 19 – 30 χιλ και αυξημένες υγρασίες συνεχούς διάρκειας επί 45 ώρες με μέση θερμοκρασία 10 οC .
Στις πρώιμες φυτεύσεις τα νεαρά φυτά ύψους 10 - 15 εκ πιθανόν να εμφανίσουν προσβολές.
 Η εκδήλωση των πρώτων προσβολών αναμένεται μέχρι τις 26 - 27  του μήνα.
- Ελέγχετε συστηματικά τις καλλιέργειες. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε προσβολές κάνετε άμεση καταπολέμηση με διασυστηματικά ή διεισδυτικά σκευάσματα. Καλλιέργειες με συμπτώματα, σε περιόδους με συνθήκες υψηλής υγρασίας πρέπει να προστατεύονται.
Προληπτική επέμβαση με προστατευτικά σκευάσματα το διάστημα 24 - 25 Μαΐου.
Δορυφόρος: Έχει κάνει την εμφάνιση του σποραδικά στις πατατοκαλλιέργειες. Ελέγχετε τις καλλιέργειες. Εάν διαπιστώνετε προσβολές κάνετε συνδυασμένη επέμβαση με τον περονόσπορο.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου